Hlavní obsah

„Jakl je jako belgický kyseláč.“ Exministryně a extajemník napsali knihu o pivu

Foto: Miloš Čermák

Daniela Kovářová by Ladislava Jakla přirovnala k belgickému lambicu. A jak to dopadlo naopak? Poslechněte si nový díl podcastu Jedno procento.

Reklama

Článek

Daniela Kovářová a Ladislav Jakl spolu napsali knížku Pivař a blondýna. Mluvili jsme spolu proto o pivu. A také o světě v roce 2020, viděném však opět převážně přes pivní sklenici.

Nakonec to samozřejmě nebylo jen o pivu, ale také třeba o tom, jak se pije, ale hlavně žije v roce 2020. Co mým hostům chybí, jak tráví čas, co se o sobě i ostatních dozvěděli a co jim udělalo radost. Tím klíčem k pochopení roku 2020 ale bylo velmi často právě pivo.

Mí hosté tentokrát patří mezi ty lidi, u jejichž povolání či profesí se často uvádí slovo „bývalí“. Ne snad, že by právě teď nedělali nic zajímavého. Daniela Kovářová je advokátkou a spisovatelkou, ale známou se stala jako bývalá ministryně spravedlnosti. Ladislav Jakl je publicista a hudebník, ale většina lidí si ho pamatuje jako bývalého ředitele politického odboru prezidentské kanceláře v éře Václava Klause.

O jejich „exživotech“ jsem však se svými hosty tentokrát nemluvil. Jako obvykle mě ale zajímalo, jak vidí budoucnost. Bude svět za deset let lepší, anebo horší?

Čím se odlišuje česká hospoda od těch jinde ve světě? Co vlastně je pivní kultura? K jakému pivu by Daniela Kovářová přirovnala Ladislava Jakla? A naopak? Nápověda: za oběma pivy bychom museli vyrazit z Česka, směrem severozápadním. Celou epizodu Jednoho procenta si poslechněte v přehrávači nahoře.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované