Hlavní obsah

Jakl tvrdí, že čelil dalšímu napadení, podruhé během týdne

Ladislav Jakl.

Reklama

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Sdělil to dnes ČTK. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se podle Parlamentních listů stal ve Zlíně, neví.

Článek

Incident se podle Jakla stal ve středu při snídani v hotelu. „Dostal jsem zezadu ránu do zad za doprovodu urážek,” sdělil Jakl ČTK. Útočník mu prý řekl, že ho úmyslně udeřil do místa, které ho bolí po sobotním prvním útoku. „Zrovna mi dali v nemocnici injekce, velmi to pomohlo,” dodal Jakl.

Podle Parlamentních listů byl Jakl napaden ve Zlíně, kde byl spolu s dalšími členy RRTV na filmovém festivalu. Policie ale nemá informaci o žádném napadení na festivalu, uvedla na dotaz ČTK. „V rámci zlínského filmového festivalu neevidujeme žádné napadení ani narušení veřejného pořádku,” řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Záležitost se dnes dostala i na jednání Sněmovny, která už v úterý v usnesení odsoudila vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru. Předseda SPD Tomio Okamura dnes řekl, že takovým politickým terorismem proti odpůrcům se v Německu chopili moci nacisté, je podle něho ohrožena demokracie. K Okamurově námětu, aby se Sněmovna k tématu příští týden vrátila, se připojil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, jenž poukazoval na zostřující se netoleranci ve společnosti.

Jakl byl poprvé napaden v sobotu večer ve voze pražského metra. „Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,” popsal serveru Echo24 Jakl. Z incidentu vyvázl s potlučením. Podle dřívějšího vyjádření exprezidenta Klause, kterému dělal Jakl tajemníka, šlo o politicky motivovaný čin s mimořádnou společenskou závažností. Policie útok prošetřuje. Identitu útočníka kriminalisté neznají, dnes požádali případně svědky napadení, aby se jí přihlásili.

Reklama

Související témata:

Doporučované