Hlavní obsah

Jako by každý v Česku dostal až 3000 na ruku. Tolik vyplácí stát na dávkách

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Nejvíce příspěvků sociální podpory na jednoho obyvatele má těsně Moravskoslezský kraj. Rodina se dvěma dětmi dokáže za příspěvek na dítě zaplatit školní obědy a jeden tábor pro obě děti. Podívejte se na interaktivní grafiku.

Článek

Lidé v různých krajích čerpají na dávkách různě vysoké částky. Celkově vévodí dávkám Moravskoslezský kraj. V těsném závěsu je Praha a Středočeský kraj, kde ale hraje roli vysoký počet obyvatel. Když se totiž rozpočítají výdaje na dávky na jednoho obyvatele, rozdíly mezi kraji se výrazně sníží. Například Středočeský kraj se rázem vyrovná tomu Jihočeskému – oba mají tři tisíce korun na jednoho obyvatele.

Přepočet také ukazuje, že neúměrně vysoké náklady oproti ostatním má Ústecký kraj, kde sice absolutní hodnota není příliš vysoká, v dávkách na jednoho člověka je ale za Moravskoslezským krajem hned na druhém místě.

Ze všech výdajů vyplácí stát nejvíce na rodičovský příspěvek. Za rok 2018 to dělalo necelých 25 miliard. Porodné a pohřebné jsou tak ve srovnání skoro zanedbatelné. Stát na ně vynaloží jen zlomek prostředků. Pohřebné je dokonce tak nízké, že na grafu jednoduše není vidět, protože na něm stát zaplatil v roce 2018 „jen“ 12,5 milionu korun.

Nejvíce z rodičovského příspěvku čerpají lidé v Praze a ve Středočeském kraji. Vychází na první místa jak v absolutních výdajích, tak v přepočtu na jednoho obyvatele. Oba kraje totiž patří mezi ty s nejvyšší porodností.

V ostatních příspěvcích znovu dominuje Moravskoslezský kraj.

Kolik dělají jednotlivé příspěvky v kontextu různých průměrných výdajů, jsme vypočítali na příkladu jedné modelové rodiny. Příspěvek na dítě pro naši rodinu dělá 1 710 Kč.

Můžete si sami vyzkoušet, které výdaje zaplatíte pomocí příspěvku.

Podle serveru Finance.cz vychází výbava pro dítě do první třídy na 4550 Kč. Další ročníky se pak pohybují okolo tří tisíc. Nejnákladnější položkou v seznamu je aktovka, která vyjde na zhruba tisíc korun.

Nejdražší položkou jsou pak školní obědy na rok. V průměru se jejich cena pohybuje okolo 28 Kč za oběd, ale je možné narazit i na ceny mírně nad 20 korun převážně v menších městech.

Čtyřčlenná rodina tedy na příspěvcích na děti získá měsíčně 1710 Kč. Z našeho modelu vychází nutnost vytvářet priority, k čemu lze dávky využít.

Reklama

Související témata:

Doporučované