Hlavní obsah

Jako byste měli ve střevech naštvané policajty. Expert popisuje, co dokáže Crohnova nemoc

Jako splašení naštvaní policajti, tak fungují bílé krvinky ve střevech, když má pacient Crohnovu nemoc, popisuje expert Milan Lukáš.Video: Adam Junek

 

Reklama

Biologická léčba je nadějí pro pacienty se vzácnými střevními onemocněními. Proléčenost je u nás ale jen 15 procent, říká Milan Lukáš, přednosta kliniky Iscare, která patří do stáje společnosti Hartenberg Capital.

Článek

Krev ve stolici, bolestivé křeče v břiše, úporné průjmy, ale třeba také záněty očí nebo kloubů. To jsou jen některé příznaky onemocnění, která se dají shrnout označením chronické záněty střev.

Známá je třeba neléčitelná Crohnova nemoc, častější pak ulcerózní kolitida. Klíčem k naději na normální život, byť tyto choroby nelze zcela vyléčit, je podle expertů biologická léčba.

Je ale nákladná. Na jednoho pacienta se jedná v průměru o tři sta tisíc korun na rok. Česko v ní zatím pokulhává za západními zeměmi.

„V zemích s nejvyspělejší zdravotní péčí, jako je Nizozemsko nebo Francie, je proléčenost pacientů biologickou léčbou až na 30 procentech. U nás to bylo před rokem 2013 okolo šesti procent, dnes se u Crohnovy nemoci pohybujeme zhruba na patnácti procentech a u ulcerózní kolitidy na deseti,“ říká v rozhovoru přednosta kliniky Iscare Milan Lukáš.

Právě tato klinika patří k výjimečným zdravotnickým zařízením u nás. Její klinické a výzkumné centrum se podílí na vývoji nových biologických preparátů a celkově na výzkumu, který zpřesňuje léčbu střevních zánětů. Tím se daří snižovat její náklady a je dostupná více pacientům.

Na to, jak to vypadá v „miliardářské“ klinice, se podívejte v reportáži ze série, v níž Seznam Zprávy mapují unikátní zdravotnické projekty nejbohatších Čechů.

Až do střev. Nahlédněte do výzkumného centra s miliardářem v zádech.Video: Adam Junek

Finanční zázemí pro provádění klinických studií má silné. Patří totiž pod křídla společnosti Hartenberg Capital. To je společnost, přes kterou do zdravotnictví investuje koncern Synbiol. Tedy koncern, jenž si spolu s Agrofertem na počátku tohoto roku „odložil“ do svěřenských fondů šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Jak nadějně se jeví nové léky na život komplikující onemocnění? A co mají „rozzlobení policajti“ ve střevech společného s Crohnovou nemocí? Pusťte si rozhovor s předním odborníkem na tato onemocnění nahoře v článku.

Připomeňte si první díl série: Jak to vypadá v superčisté laboratoři, kde zabíjejí rakovinu.

Reklama

Doporučované