Hlavní obsah

„Jako Černobyl. Rybáře brněly ruce.“ Lidem vadí nejasnosti po havárii v Bečvě

Foto: HZS Olomouckého kraje

V řece Bečvě kvůli úniku kyanidu uhynulo více než 30 tun ryb.

Reklama

Policie stále hledá viníka ekologické havárie, po níž zbyly desítky tun mrtvých ryb. Chemikálie vytekla z výpusti v katastru Juřinky, místní části Valašského Meziříčí.

Článek

Když hasiči či rybáři předminulou neděli začali řešit ekologickou pohromu v řece Bečvě, netušili, s jakým jedem mají čest. „Od kolegů jsem slyšel, že si někteří po zásahu stěžovali na vysušenou kůži nebo brnění rukou,“ řekl pro Seznam Zprávy Tomáš Krutil z Českého rybářského svazu. Podle něj si rybáři nejdřív mysleli, že do vody unikl čpavek.

Teprve ve čtvrtek, čtyři dny po havárii, vyšlo najevo, že v řece mezi Valašským Meziříčím a Přerovem zabíjel vysoce jedovatý kyanid. Uhynuly desítky tisíc ryb, odborníci mluví o největší ekologické katastrofě v Česku za poslední dekádu.

Místní si stěžují, že oficiální varování občanům přišlo příliš pozdě. „To je úlet. Bečvou teče kyanid a vy dáte oznámení lidem, ať nechodí k vodě, tak pozdě? Už jste dali vědět těm klukům, co každý den čistí Bečvu? To je přístup, jako když bouchl Černobyl,“ zlobil se na facebookovém profilu Valašského Meziříčí Jiří Dostál.

Viníka mezitím policie stále hledá. V úterý pouze uvedla, že zná konkrétní výpusť, z níž kyanid vytekl. „V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka na Valašskomeziříčsku. Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ co nejdříve objasnit,“ sdělila policie na Twitteru.

V Juřince, místní části Valašského Meziříčí, ale podle místních žádný podnik nakládající s kyanidy není. Naopak na pravém břehu Bečvy je průmyslová zóna s řadou podniků. Reportéři Seznam Zpráv oslovili devět firem. Všechny jakoukoli vinu odmítají. S kyanidy pracuje jen chemička DEZA, spadající pod koncern Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. (ANO). Také tato společnost však jakoukoli spojitost vyloučila.

A platí to také pro sousední TGH Renova. „Naše firma vyrábí svařované tlakové nádoby, takže pracujeme se železem. U nás se kyanid nepoužívá. Co se týče povrchových úprav, které se dělají chemickou cestou, tak spolupracujeme s firmami, které na to jsou uzpůsobené. Ty ale sídlí jinde,“ řekl vedoucí společnosti Petr Hurtík.

Vinu odmítá také Agropodnik Valašské Meziříčí. „Doufám, že se záležitost nezamete pod koberec a viník se najde. Myslím, že v dnešní době by neměl být problém najít i stopové množství kyanidu v odpadních vodách a kanalizačních systémech. Ale asi musíme počkat,“ řekl ředitel společnosti Tomáš Vašina.

Zároveň se vyrojila řada spekulací. „Mohlo se stát, že to uteklo z nějakého kamionu. Do areálu jezdí auta, která mají naložená více typů zboží. Nebo nevyteklo něco z vagonu? Ale to jsou pouze moje domněnky,“ řekl ředitel Michal Cyrulo ze společnosti CIE Metal, která lisuje plechy.

Znepokojení jsou také ekologové. „Zdá se mi neuvěřitelné, že více než týden po takové havárii neznáme viníka. Nechci spekulovat, jestli se to tají, nebo se to doopravdy neví. Není tolik firem, které s takovými jedy pracují,“ uvedl ředitel Valašského ekocentra Mirek Dvorský.

+1

Společně s dalšími odborníky chystají na příští týden setkání. „Chceme si říct, jak moc je ekosystém postižený. Na každý takový tok jsou vázané nejen ryby, ale bezobratlí, ptáci až po vydry. Míra poškození vyplyne z dalšího bádání. Musíme udělat pečlivější průzkum. Určí, jaké důsledky katastrofa bude mít,“ řekl Dvorský. Rybáři už uvedli, že než dorostou trofejní ryby, potrvá to deset let. „Minimálně padesát procent ryb už bylo generačních, už se vytíraly,“ uvedl Krutil.

Bečva byla v uplynulých dnech na krátkou dobu na prvním povodňovém stupni. „Samozřejmě velká voda Bečvu vydatně propláchla. Na druhou stranu mohla skrýt stopy po jedech a viníkovi,“ dodal Dvorský.

Přišlo varování pozdě?

Zatímco policie po viníkovi pátrá, starosta Valašského Meziříčí odráží kritiku místních. Lidé spílají vedení města, že je nevarovalo s pomocí sirén nebo mobilního rozhlasu. Starosta Robert Stržínek (ANO) řekl ve čtvrtečním rozhovoru pro Seznam Zprávy, že od vyšetřujících úřadů v čele s Českou inspekcí životního prostředí očekával aktivnější přístup a lepší komunikaci. „Ano, podle zákona informace opravdu běží v režimu státní správy. Čerpal jsem je od vodoprávního úřadu. Pak jsem čekal na oficiální stanovisko. Bohužel to trvalo nějakou dobu. Uběhlo několik dní, než vyjádření a výsledky testů byly k dispozici,“ uvedl v úterý starosta. Právě poblíž „jeho“ Valašského Meziříčí chemikálie do vody unikly.

Kde se stala chyba, Stržínek neví. Podle něj město mohlo občany varovat, až když mělo k dispozici informaci o jedovaté látce od vyšetřujících orgánů. „Čekali jsme na oficiální stanovisko. To přišlo ve čtvrtek,“ dodal starosta. Zároveň se už dřív podivil, proč na místě nezasahovali například armádní chemici.

Ministerstvo životního prostředí, pod nějž inspekce spadá, kritiku odmítá. Tvrdí, že zásah i postupy byly v pořádku. „Městský úřad ve Valašském Meziříčí byl mezi prvními, kdo se o havárii dozvěděl a konzultoval situaci s inspekcí. Předpokládáme, že dotčené úřady potřebné informace předávají dál, především směrem k veřejnosti,“ sdělila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Zároveň doplnila, že v právních předpisech není zakotvená povinnost informovat starostu.

Na likvidaci a vyšetřování havárie se kromě vsetínských policistů a inspekce podílejí také Povodí Moravy, rybáři, hasiči či vodoprávní úřady. „Na schůzce všech dotčených orgánů dne 24. září bylo dohodnuto, i s ohledem na to, že už byla známa látka, která způsobila otravu, že inspekce vydá obecné doporučení ve věci užívání povrchových vod,“ dodalo ministerstvo.

Jak uvedl na Twitteru ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), na určení látky pracovalo souběžně několik laboratoří. „Teď, když víme, že šlo o kyanidy, věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin,“ uvedl v pátek.

Jenže i v úterý, devět dní po havárii, viník známý není.

Reklama

Doporučované