Hlavní obsah

Jako doktor nemá komentovat velikost bot, vyčítají Blatnému kolegové z Brna

Foto: ČTK

Někdejší Blatného kolegy by nepřekvapilo, kdyby resort zdravotnictví převzal Babiš. „Do úřadu stejně zasahuje,“ říkají.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po třech měsících v čele resortu čelí kritice. Podle bývalých kolegů mu škodí názorové střety s předchůdcem Romanem Prymulou, nevyjasněné kompetence i mediální neobratnosti.

Článek

Když loni na konci října neznámý brněnský hematolog Jan Blatný (nestr. za ANO) přebíral nejsledovanější ministerský post v zemi, poslanec a brněnský lékař Rostislav Vyzula (ANO) o něm v nadsázce prohlásil, že „strká hlavu do oprátky“.

„Kupodivu jsem měl pravdu. Ministr je ve velmi složité situaci,“ potvrzuje Vyzula dnes, po třech měsících Blatného ve funkci.

Šéf „covidového“ resortu čelí kritice za protichůdné výroky, zlehčování covidových úmrtí i některá chaotická rozhodnutí. Ještě neuplynula pověstná doba 100 dní hájení a mluví se o jeho možném konci. Redakce Seznam Zpráv proto oslovila jeho brněnské kolegy, aby okomentovali jeho působení ve vládě.

Na ministerský post Blatného premiéru Andreji Babišovi (ANO) loni v říjnu doporučil ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. On sám předtím premiérovu nabídku odmítl. Zpovzdálí teď sleduje, jak ministerstvo opustilo několik důležitých lidí, včetně náměstka pro zdravotní péči Aleksi Šeda.

Podle Štěrby má Blatný, s nímž se zná 25 let, složitou pozici. „Řídit resort zdravotnictví asi nikdy nebylo těžší. Pakliže kolem sebe nemáte lidi, které znáte dvacet let, je to o to komplikovanější. Jistě je přirozeností úředníka si říct: ‚Tento ministr tady bude nějaký týden nebo měsíc, ale já tady chci být dvacet třicet let.‘ Resort má bezpochyby nějakou vnitřní rezistenci, cokoli se mění těžko. Což může být součást celého problému,“ říká Štěrba pro Seznam Zprávy.

Jeden z čelných představitelů klinik ve FN Brno zná Blatného už z vysokoškolských studií. „Byl to snaživý student a poté šikovný doktor. Pro mě je lepší ministr než Adam Vojtěch, protože ví, o čem je provoz nemocnice. Ale lidsky mi vadí, že kývl na nabídku Babiše a toho jeho ansámblu. Podepsal petici Milion chvilek a pak šel dělat pod šéfa, kterému nevěří. A tohle se mu vrací. Prostředí ministerstva musí být šílené, když si tam nemůžete dovést ani lidi, kterým elementárně věříte. Být odborníkem v tuto chvíli nestačí, chybí krizové řízení,“ zamýšlí se lékař, který si nepřál uvést jméno.

Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) spolupracoval s Blatným jako náměstek ve FN Brno, pod níž spadá také Dětská nemocnice, v níž Blatný jako dětský hematolog působil. „Znám jej v několika rovinách. V Dětské nemocnici dělal vedoucího oddělení. Párkrát jsme řešili věci okolo rozpočtu. Vše měl dobře připravené, vyargumentované. Nebylo co řešit,“ vzpomíná.

Zároveň ale připomíná, že jde o naprosto odlišné světy – ministerský úřad je kolos. „Nevím, jestli věděl, do čeho jde. Možná neměl představu, co všechno se na ministerstvu řeší. V Dětské nemocnici vedl oddělení, kde bylo šest sedm zaměstnanců. Spoustu věcí byl zvyklý dělat sám. Jeho lékařský obor dětské hematologie je velmi úzký. A v tom pidioboru se věnuje ještě velmi specializované problematice,“ popisuje Válek.

Zatímco Blatného ministerští předchůdci se mohli spolehnout na řadu odborných poradců, podle Válka nyní šéfovi resortu chybějí. A připomíná zvláštní úlohu exministra Romana Prymuly, který nyní dělá Babišovi poradce. „Dodnes mně není jasný jejich vztah a princip rozhodování. Premiér sedí na vládě, poradce mu řekne jeden názor, ministr jiný. Není zřejmé, kdo tahá za delší špagát. Na řadu důležitých věcí mají odlišný názor a není šťastné, když se to propírá v médiích,“ říká Válek.

Ministr schytává kritiku za špatnou komunikaci. Od premiéra dostal pokárání třeba minulý týden, kdy tiskový odbor resortu informoval o přerušení očkování, ministr to ale později popřel. Toho si všímá i Štěrba. „Bohužel se možná kvůli menší mediální zkušenosti nechal vmanévrovat do řešení věcí, které bychom jako doktoři komentovat neměli. Komentovat nošení roušek ve školách, nebo zda je správné otevřít obchody s botami číslo 34 nebo 40? Nemyslím si, že to přísluší ministru zdravotnictví,“ diví se Štěrba.

Zároveň však brání Blatného v otázce „zlehčování“ úmrtí na covid. Ministr v Otázkách Václava Moravce uvedl, že přímo na toto onemocnění zemřela jen třetina vykázaných obětí a do statistik se prý počítají i oběti dopravních nehod, které měly potvrzenou nákazu. „Považoval bych to za určitou komunikační neobratnost, ale rozhodně bych jej neobviňoval, že chtěl nějaká data podcenit. Problematika hodnocení úmrtí na covid je komplikovaná. V listopadu byla schůzka na ministerstvu, kde se o ní diskutovalo. Prošel jsem si úmrtní listy lidí, kteří u nás v nemocnici zemřeli v září a říjnu, a lze k tomu oprávněně vést odborné diskuze. Ano, máme skutečně více úmrtí, je třeba je analyzovat, ale na hodnocení nastane čas třeba za dva roky,“ podotýká Štěrba. Pro kontext připomíná silné chřipkové epidemie z předešlých let.

Podle Válka ministr Blatný zbytečně opustil roli „odborného“ nestranického ministra. „Když někdo konfrontuje premiéra s tím, že umírá na covid nejvíc lidí, chápu, že reaguje jako politik. Prodiskutuje to s marketéry a bude se snažit argumentovat, že to není pravda. Ale tohle by neměl dělat apolitický ministr, protože pak se dostává do situace, kdy musí pořád něco vysvětlovat. A zcela zbytečně,“ dodává Válek.

Na tom, zda má Blatný na resortu předčasně skončit, se kolegové neshodnou. „Není to dobrá myšlenka, i když samozřejmě záleží na premiérovi. Situace je stále vážná, teď není čas na měnění pozic. Snažil bych se využít potenciál lidí, co tam jsou. Ale opakuji: situace je tak vážná, že není čas na změny. Nový ministr by si zase musel zvykat. Znovu by uvedl nová pravidla, zrušil stará. Je třeba co nejvíc spolupracovat na úrovni epidemiologů,“ říká Vyzula.

Válek nečeká, že by se do voleb objevil nový ministr, ale naznačuje i jinou možnou variantu. „Dokážu si představit, že by si fungování resortu vzal na starosti premiér, protože do úřadu stejně zasahuje. Vezměte si září. Proč ministra Vojtěcha odvolali? Jasně, řekl, že se musí zavřít školy a že není jiná možnost. Premiér vystoupil a zakázal to. Později se k tomu nehlásil,“ dodává Válek.

Sám premiér však úvahy o výměně popírá. „Ne, celé je to spekulace,“ odpověděl v esemesce na dotaz Seznam Zpráv.

Podle zjištění serveru Neovlivní.cz však sám Blatný o své rezignaci mluvil poté, co v počátcích kolaboval registrační systém na očkování. „Chtěl s tím seknout. Prohlásil, že tohle fakt nemá zapotřebí, aby byl za tak velkého idiota,“ prozradil serveru jeden z jeho spolupracovníků.

V pondělí v rozhovoru pro Radiožurnál Blatný úvahy o svém konci po necelých sto dnech v čele resortu popřel. „Chápu, že je v nelehké pozici, ale nikdo jej nenutil, aby to bral,“ dodává Válek.

Reklama

Doporučované