Hlavní obsah

Ve florbalu se stal českou legendou, teď odhaluje daňové podvody

Hostem pořadu Ušák byl bývalý florbalista Tomáš Kafka.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou velmi úspěšnou florbalovou kariéru, kde si zachytal dokonce i v kolébce tohoto sportu Švédsku. U florbalu zůstal i v roli manažerské, nyní se stará o Tatran Střešovice. Hostem nového dílu Ušáku byl Tomáš Kafka.

Článek

Patřil k těm, kteří ve florbalové brance pochytali, co se dalo. Po skončení aktivní kariéry ale Tomáš Kafka svým způsobem u chytání zůstal. Jen s tím rozdílem, že místo malého perforovaného míčku je jeho hlavním zájmem rozkrýt daňové podvody a další případy ekonomické kriminality, protože pracuje v renomované auditorské firmě, která dostává mnohokrát i velmi citlivé úkoly.

Tomáš Kafka patřil k těm, kteří se mohou směle nazývat průkopníky florbalu v České republice. Vzhledem k tomu, že byl vždy hodně vysoký, začínal s basketbalem a volejbalem, ale jednou se nechal přemluvit kamarádem k tomu, aby zašel na trénink florbalistů do střešovické haly, od níž bydlel jen několik desítek metrů. Z ne úplně plánované návštěvy se stalo celoživotní spojení.

Hlavní témata Ušáku s Tomášem Kafkou

01:45 - Jak se dostal k florbalu

03:45 - Jak se florbal změnil a vzpomínka na začátky

08:22 - O florbalové světové špičce

09:51 - Vzpomínka na florbalovou kariéru

14:48 - O blížícím se výročí Tatranu a vedení klubu

18:20 - O práci forenzního auditora

24:16 - O florbalové veteránské lize

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Postupem času se Tomáš stal králem brankového území. Zažíval v něm dobu, kdy florbal hrávalo jen několik málo stovek hráčů, prakticky všichni se znali, liga se hrávala turnajově. Florbal se nebral jako profesionální sport se vším všudy, hráči měli daleko volnější režim, k němuž patřilo i nějaké to posezení po tréninku nebo po zápase. A že se nesedělo nasucho, to dá rozum. Ostatně i v reprezentačních časech Tomáš zažil nějaké to nepovolené opuštění hotelového pokoje během soustředění.

Jak postoupil čas dopředu, stal se z florbalu sport vykonávaný na daleko profesionálnější úrovni. A jméno Kafka se stalo synonymem pro úspěch. Se Střešovicemi vyhrával ligu takřka pravidelně, s národním týmem vozil medaile ze světových šampionátů, jen té zlaté se nikdy nedočkal. Na druhou stranu si alespoň pár měsíců zachytal i ve švédské lize, což byla pro českou reprezentační jedničku neocenitelná zkušenost.

V současné době je Tomáš Kafka postrachem úplně někoho jiného, než jsou florbaloví střelci. Vyšetřování ekonomických přešlapů ho zjevně baví. V nejnovějším Ušáku se mimo jiné můžete dozvědět, proč si mnozí zaměstnavatelé najímají soukromé auditorské firmy a nezatahují do svých problémů policii, jestli už se Tomáš dostal k nějakému vyšetřování v politické sféře, ale i ledacos dalšího z branže.

Hlavním tématem zůstal ovšem florbal. Aby ne, když Tomáš Kafka dnes sice hraje „jen“ veteránskou ligu, ale zároveň se stal předsedou střešovického klubu, který letos slaví kulaté výročí vzniku, a proto chystá mohutné oslavy. Není toho málo, co musí stíhat, přesto si našel čas na návštěvu Ušáku…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované