Hlavní obsah

Jako francouzský ministr měl bojovat proti daňovým podvodům, teď za ně jde do vězení

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Exministr Jérome Cahuzac dostal tři roky za daňový podvod a praní špinavých peněz.

Článek

Francouzský soud poslal na tři roky do vězení bývalého ministra pro rozpočet Jéroma Cahuzaka za daňový podvod a praní špinavých peněz. Tribunál tak vyhověl návrhu prokuratury na tříletý nepodmíněný trest. Zakázal mu také na pět let vykonávat volenou politickou činnost.

Politik, jehož francouzský prezident Hollande představil jako odhodlaného bojovníka proti daňovým podvodům a garanta lepšího státního rozpočtu, byl obviněn z praní špinavých peněz, daňového podvodu a lhaní úřadům a hrozilo mu až sedmileté vězení.

Aféra začala na konci roku 2012, kdy zpravodajský server Mediapart uvedl, že Cahuzac má nepřiznaná konta ve Švýcarsku a v Singapuru. Cahuzac po měsících zapírání přiznal, že v roce 1992 si ve Švýcarsku otevřel konto, kam posílal nezdaněné peníze ze svého soukromého podnikání. V roce 2009 obsah konta ve výši 600 000 eur (zhruba 16,2 milionu Kč) převedl do Singapuru přes fiktivní společnost registrovanou na Seychelských ostrovech.

Podle francouzských médií potrestala justice také Cahuzakovu někdejší manželku Patricii, která se podílela na ukrývání jejich majetku, dvěma roky nepodmíněně. Pokutu ve výši 1,875 milionu eur (50,7 milionu korun) dostala švýcarská banka Reyl sídlící v Ženevě, která sloužila jako „nástroj k zatajení majetku".

Reklama

Doporučované