Hlavní obsah

Jako jediní v Evropě hledají ztracená zvířata. Tak vypadá česká zvířecí FBI

Záhady Josefa Klímy ze 7. 11. 2019: Jako jediní v Evropě hledají ztracená zvířata. Tak vypadá česká zvířecí FBI.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Služba funguje už šestým rokem, za tu dobu už detektivové pátrali i po ztracených klokanech či stádu koz. Průšvihem jsou malí papoušci na útěku.

Článek

„My na základě našeho know-how určíme lokalitu, kde si myslíme, že se ztracené zvíře nachází. Když to zjednoduším, narýsujeme kružnici, která může mít poloměr pět kilometrů, a každý, kdo do té kružnice vstoupí a má u sebe mobil, tak mu tam pípne notifikace: Jsi v lokalitě, kde se ztratilo tohle zvíře, jakmile ho uvidíš, dej zprávu.“

Takhle popisuje každodenní práci svých zaměstnanců Tomáš Carba. On sám před šesti lety přišel s nápadem založit u nás jedinečnou organizaci: Takzvaný „psí detektiv“ se specializuje na hledání ztracených domácích mazlíčků.

„Za šest let naší existence nám prošlo databází na 25 000 hledaných zvířat. Úspěšnost navrácení je zhruba 80 %,“ popisuje dále Carba.

Jeho ojedinělá detektivní agentura pátrá v podstatě po jakémkoliv zvířeti, které se jeho majiteli ztratí. Od hadů, želv, papoušků až po koně či například stáda koz. Není výjimkou, že se pátrá i po neobvyklých zvířatech jako například po klokanech, kteří svému majiteli jednoduše utekli. „Denně máme nových nahlášených případů zhruba třicet. Na silvestra je to přibližně sto ztracených zvířat. Takže poptávka po našich službách každým rokem stoupá,“ dodává zakladatel Psího detektiva Tomáš Carba.

Jeho zaměstnankyně – psí detektivky – jsou v práci v podstatě nepřetržitě. Je běžnou praxí, že telefonáty zoufalých lidí zvedají uprostřed noci. Hledat zoufalá a vystrašená zvířata v terénu vyjíždějí prý bez zaváhání.

Jak tato detektivní kancelář vlastně pracuje, proč je jedinou takovouto organizací v celé Evropě a odkud vzali vzor svého fungování? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované