Hlavní obsah

Jako kdyby Eskymák běžel pouští. Řek, který vyhrál maraton na severním pólu, popsal své dojmy

Omrzliny a hluboký sníh. Podívejte se na záběry z maratonu na severním pólu.Video: Josef Mačí, AP

 

Reklama

Bostonský maraton přichystal běžcům tvrdé podmínky. To ale nebylo nic proti maratonu na severním pólu.

Článek

Není maraton jako maraton. Při nejstarším závodu na světě na tradičních 42 kilometrů a 195 metrů v americkém Bostonu se závodníci museli vypořádat s těžkými podmínkami.

Chladné počasí, ledový déšť a silný vítr překonal nejlépe japonský amatér Juki Kawauči. 31letý úředník předstihl v závěrečných kilometrech obhájce vítězství Geoffreyho Kiruie z Keni a zvítězil v čase 2:15:58.

Mezi ženami si v bundě a rukavicích doběhla pro vítězství Američanka Desiree Lindenová. Po dlouhých 33 letech tak ovládla bostonský maraton domácí závodnice.

Déšť a vítr ale nebyly nic proti extrémním podmínkám maratonu na severním pólu. Šedesát závodníků z dvaceti zemí světa muselo překonat teploty klesající k minus 25 °C.

Závodníci absolvovali deset okruhů v hlubokém sněhu. Cíl byl přímo na severním pólu. Na vrchol světa doběhl nejrychleji Argyrios Papathanasopoulos z Řecka. Mezi ženami vyhrála Číňanka Guoping Xie.

„Naprosto neuvěřitelné. Víte, jsem Řek, takže tohle není pro mě úplně ideální místo. Je to, jako kdyby Eskymák přijel závodit na poušť,” okomentoval vítězství Papathanasopoulos.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Reklama

Doporučované