Hlavní obsah

Jako kdybych byla zrzavá. Modelka odhalila svou intersexualitu a otevřela velké téma

Jako kdybych byla zrzavá. Modelka odhalila svou intersexualitu a otevřela velké téma.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V posledních několika letech se intersexualita řeší i z legislativního hlediska. Dočkáme se kolonky „třetí pohlaví”?

Článek

„Ahoj, jsem Hanne a narodila jsem se jako intersexuál.” Tak uvedla belgická modelka Hanne Gaby Odielová video na svém instagramovém účtu, které nyní sdílí lidé po celém světě a pátrají, co vlastně znamená „být intersexuální”. Modelčino oznámení splnilo svůj účel - rozproudilo celosvětovou debatu o nelehkém a dlouho tabuizovaném tématu.

Z pohledu statistiky OSN je na světě stejný počet od přírody zrzavých lidí jako těch intersexuálních, tedy těch, kteří mají jak mužské, tak ženské vnější nebo vnitřní pohlavní orgány, případně mix ženských a mužských chromozomů. Na tento fakt poukazuje i sama Odielová.

Třetí pohlaví

O této citlivé problematice se začalo intenzivněji mluvit v posledních několika letech. Jednak z lékařského hlediska, tedy zda je správné rozhodovat za intersexuální děti o jejich pohlaví, anebo to nechat na nich.

Další problematická otázka je ta právní: Může si člověk zvolit ještě jiné pohlaví než ženské a mužské? V tomto ohledu se nejdál dostal zřejmě Nový Zéland, který v roce 2015 „kolonku” třetí pohlaví oficiálně zavedl. Některé země, jako třeba Německo nebo Indie, povolují lidem vymazat si z rodného listu konkrétní pohlaví.

Hanne Gaby Odielová fotila kampaně třeba pro módní firmy jako Dior, Chanel, Prada nebo Givenchy.

K lékařské stránce věci se vyjádřila jak Organizace spojených národů, tak i Světová zdravotnická organizace. Obě považují rozhodnutí o operaci bez souhlasu dítěte za porušení lidských práv.

Postoj lékařů je v této věci rozpolcený. Jedni zastávají názor, že nejvhodnější je co nejčasnější operace a odstranění „nadbytečných” pohlavních orgánů a žláz. Druhý tábor lékařů oproti tomu doporučuje aktivní účast dítěte na rozhodování o svém pohlaví, tedy nejčastěji v pubertě.

Malta vydala na jaře roku 2015 zákon, který dovoluje rodičům oddálit rozhodnutí o pohlaví jejich intersexuálního dítěte. Stejně tak je podle něj možné změnit si pohlaví bez důkazů o operativní změně.

Zejména na medicínskou stránku intersexuality mířila svým videem i Hanne Odielová. Apeluje totiž na rodiče, aby nenutili své děti podstupovat zbytečné operace. Jí samotné byla v deseti letech odstraněna nesestouplá varlata, jelikož lékaři usoudili, že by mohla dostat rakovinu.

Reklama

Doporučované