Hlavní obsah

Jako kdybych dělala biatlon sto let, říká biatlonová jednička Davidová

Hostem Ušáku byla Markéta Davidová.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Není to zase tak dlouho, co se Markéta Davidová objevila v české seniorské biatlonové reprezentaci. Stačilo několik měsíců a fanouškovský národ ji pasoval na nástupkyni Gabriely Koukalové.

Článek

Přes všechny možné úspěchy a medaile to pro stále velmi mladou závodnici není nic jednoduchého. Už proto, že se vedle svého zamilovaného sportu pilně věnuje i studiu. Původně uvažovala o zooterapii, dnes už spíše přemýšlí o tom, že by se chtěla věnovat čistě zvířatům. K nim má opravdu silný vztah.

Odmalička utíká ke koním, dokonce by chtěla získat licenci pro závodění v parkuru. Byť v tomto ohledu nemyslí na profesionální kariéru, ale čistě na chvíle strávené se svými čtyřnohými miláčky.

Ač úspěšná reprezentantka v zimním sportu, zimu jako takovou, tedy pocit chladu, nemá ráda. Hlavně v případě, kdy musí z postele a jít závodit, přitom za okny fouká, prší a teplota se pohybuje kolem nuly. To potom závidí všem těm, kteří mohou zůstat doma a věnovat se něčemu, co je baví. Zároveň je přesvědčená o tom, že po konci biatlonové kariéry si dá od jakéhokoli aktivního sportování vyjma jízdy na koni dlouho pauzu.

Před nedávnem se Markéta nechala slyšet, že rozhodně neplánuje protahovat dobu závodění na příliš dlouho. Mluví o horizontu dvou tří let, po nichž by se chtěla věnovat tomu, co nyní studuje. Zpráva, která určitě nepotěšila trenéry ani fanoušky. Ale česká reprezentantka má celkem jasno. „Někdy mám pocit, ačkoliv jsem ještě docela mladá, že biatlon dělám už sto let,“ říká. Zároveň připouští, že se může stát, že si třeba ještě tohle rozhodnutí rozmyslí, ale nevypadá to, že by změně dávala velkou šanci.

Svým způsobem obdivuje současné trenéry ženské biatlonové reprezentace, protože sama dobře ví, že vést čistě ženský kolektiv není pro muže žádná legrace. „Výhoda je, že jsme v reprezentaci v docela malém kolektivu a sedly jsme si.“ Přesto možná někdy závidí mužským kolegům, kteří jsou schopni vyříkat si rozdílné názory někde u piva nebo třeba i drsnějším způsobem vyřešit neshody, aby spolupráce mohla dále fungovat.

Celý rozhovor s Markétou Davidovou si můžete pustit v úvodním videu.

Ušák Jaromíra Bosáka vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované