Hlavní obsah

Bouře na Wall Street: Malí nikdy nezvítězí, říká investor

Foto: Profimedia.cz

Vzpoura na Wall Street v podání Redditu je milé společenské téma, zatímco vysokofrekvenční obchodování je zločin, říká Radovan Vávra.

Reklama

Článek

Přestřelka mezi investory z Redditu a fondy z Wall Street k finanční válce nepovede, myslí si investor Radovan Vávra. „Kauza GameStop se vyšetří, možná se změní pár pravidel, ale na konci z toho bude jen hezký film.“

Drobní investoři organizovaní na online fóru Reddit dokázali minulý týden vyhnat akcie zaprášeného videoherního řetězce GameStop až na 340 dolarů za kus. Souboj velkých institucí, které sázely (tzv. shortovaly) proti síti obchodů pro geeky, a amatérských investorů vyhrotila i makléřská aplikace Robinhood.

Právě jejím prostřednictvím redditoři akcie firmy GameStop vyháněli nahoru. Jenže aplikace Robinhood možnost nakupovat akcie této konkrétní firmy těmto drobným investorům omezila, čímž si vysloužila tvrdou kritiku.

„Je to jako když si malé dítě hraje na sluníčku s lupou. Propálí si díru do prstíčku, ale neshoří celé. To je přesně případ GameStopu. Jim nešlo o to, povalit burzu, to není možné a nikdo by na tom nevydělal. Chtěli spíš přichytit bohorovné instituce v situaci, kdy tyto instituce špatně řídí riziko, a to se jim podařilo,“ vysvětluje investor a twitterová celebrita Radovan Vávra v podcastu Stopáž.

„Celá story kolem investorů do GameStopu se hodně podává jako konflikt retailu (amatérů) a institucí, jenže to byl konflikt retailu a jedné z institucí. A retailoví investoři nikdy nevyhrají, vždy budou na pěkném druhém místě,“ říká Vávra.

Povede tahle bouře na Wall Street k reformě nebo většímu zabezpečení finančního trhu? „Upřímně, stávající systém všem vyhovuje tak, jak je. Bezpečnostní riziko to nebylo, ale bude to mít velké množství efektů, včetně pozitivních. Fakt, že se ke kapitálovému trhu přitáhne pozornost lidí, kteří by se o něj jinak nezajímali, je správný. Upozornilo to také na spoustu regulatorních nedostatků i na neetické chování na straně Robinhoodu,“ dodává investor.

Další velkou událostí ze světa byznysu je konec Jeffa Bezose jako výkonného ředitele online giganta Amazonu. Bezos oznámil, že nejpozději ve třetím čtvrtletí ho v čele firmy nahradí Andy Jassy, dosavadní šéf převelice úspěšné cloudové divize Amazon Web Services, která představuje 10 % obratu firmy.

„Jassy je u Amazonu od roku 1997, je to veterán, není to outsider, který by chtěl vše postavit vzhůru nohama. To ani Amazon nepotřebuje. Musí si spíš uchovat stávající momentum, je to neuvěřitelně robustní firma,“ soudí Vávra.

Co je high frequency trading a proč je to podle Vávry zlo? Povede celá kauza GameStopu k demokratizaci investování? Proč Amazon už nepotřebuje Jeffa Bezose? Poslechněte si celý podcast Stopáž s investorem Radovanem Vávrou v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované