Hlavní obsah

Jako lavina. Zákazy, které nikdo nechtěl opakovat, se šíří Evropou

Foto: Shutterstock.com

Slovensko aktuálně plošně testuje. Lidé s negativním výsledkem budou mít volnější pohyb. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Koronavirus se začal opět šířit Evropou a jedna země za druhou zpřísňuje restrikce. Jaká koronavirová opatření v současnosti v evropských zemích platí?

Článek

Tempo šíření koronavirové nákazy v Evropě dál zrychluje a desítky zemí den co den hlásí rekordní bilance nových případů. Kvůli nepříznivým statistikám vlády zpřísňují dosavadní opatření nebo prodlužují vyhlášené nouzové stavy.

Německo: Od pondělí vstoupí v platnost uzávěra

Ve snaze zpomalit epidemii Německo od 2. listopadu zavádí rozsáhlou uzávěru, která bude platit do konce měsíce. Nová omezení v celé zemi zahrnují uzavření kin, divadel, tělocvičen, bazénů a saun, stejně jako restaurací a barů.

Setkávat by se měly maximálně dvě domácnosti nebo 10 lidí. Velké události jsou zrušeny a na sportovní utkání nebudou vpuštěni fanoušci. V hotelech se nebude možné ubytovat z volnočasových důvodů.

Školy a jesle však zůstanou otevřené. I nadále budou povoleny návštěvy domovů s pečovatelskou službou. Obchody a kadeřnictví budou moci zůstat otevřené za předpokladu dodržování přísných hygienických pravidel a omezení počtu zákazníků. Podle BBC budou povoleny také bohoslužby a protesty.

Opatření zůstanou v platnosti alespoň do 30. listopadu.

Rakousko zakáže noční vycházení

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejová okénka či prostřednictvím roznáškové služby.

Zavřít budou muset muzea, divadla či plavecké bazény a hotely nebudou moci ubytovávat turisty.

Rakušané nebudou smět vycházet z domovů od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ranní. Výjimkou budou cesty do práce, venčení psa, zdravotní procházky či péče o příbuzné. „Většina nákaz se odehrává mezi lidmi, kteří se znají a mají se rádi,“ uvedl Kurz s tím, že opatření bude „de facto zákazem návštěv“.

V neděli bude zpřísnění restrikcí schvalovat parlament, platné mají být do 30. listopadu. Zákaz nočního vycházení bude muset legislativní orgán schvalovat každých deset dnů.

Slovensko: Zákaz vycházení nebo negativní test

Slovenská vláda podle očekávání do 8. listopadu prodloužila faktický zákaz vycházení. Výjimku z výrazného omezení volného pohybu osob získají kromě jiného lidé s negativním výsledkem testu na koronavirus.

Na Slovensku druhým dnem pokračuje celostátní testování obyvatel na koronavirus. Větší města na rozdíl od sobotního rána tentokrát už nehlásila dlouhé fronty zájemců o otestování ani výraznější potíže s fungováním odběrových míst.

Od soboty minulého týdne do konce tohoto týdne mohou obyvatelé Slovenska v rámci stávajícího zákazu vycházení až na výjimky cestovat pouze do zaměstnání, na nákup nevyhnutelných základních životních potřeb, za neodkladným lékařským ošetřením, k podstoupení testu na koronavirus, k uzavření sňatku, na pohřeb blízké osoby či na křtiny, povolen je také pobyt v přírodě mimo zastavěného území v rámci okresu, kde dotyčný bydlí.

Polsko: Děti smí ven jen v doprovodu dospělého

Od minulé soboty celé Polsko spadá do takzvané červené zóny. Až dosud byla opatření v zemi odstupňována regionálně na základě rizika přenosu, přičemž červená zóna znamená nejvyšší riziko.

Zavřené tak zůstanou bary a restaurace, prodávat smí pouze jídlo, které si lze odnést. Společně se může setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého, přiblížila restrikce agentura PAP. Děti od čtvrtých tříd výše se budou muset učit dálkově.

Opatření jsou zavedena nejméně na dva týdny.

Velká Británie: Anglii čeká měsíční celoplošná uzávěra

Britský premiér Boris Johnson a jeho vláda zavedou kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené.

„Musíme přejít k činům nyní, protože není žádná alternativa,“ prohlásil Johnson při narychlo svolané a několikrát odkládané tiskové konferenci, jejíž obsah unikl do britských médií s několikahodinovým předstihem.

Lidé podle premiéra mají opouštět svoje domovy pouze v nutných případech, tedy pro cesty do práce, k doktorovi či pro základní zboží a potraviny. Restaurace budou moci vydávat jídla jen s sebou nebo je doručovat do domácností. Všechny podniky, které nenabízejí služby či zboží považované za nezbytné, budou muset zavřít.

Omezení jsou platná nejméně do 2. prosince.

Irsko omezí účast na svatbách i pohřbech

Irsko se podle BBC k nejvyšší úrovni koronavirových omezení vrátilo ve čtvrtek 22. října. Lidé by podle nich měli co možná nejvíce zůstávat doma. Práce z domova je povinná pro ty, kterým to jejich zaměstnání umožňuje.

V domácnostech nejsou povolena žádná společenská ani rodinná setkání. S lidmi z jiné domácnosti je možné se setkat venku, avšak v maximální vzdálenosti 5 km od bydliště.

Mnoho obchodů, které nenabízí nezbytné služby či zboží, zavře. Bary a restaurace budou moci jídlo prodávat pouze s sebou. Účast na svatbách a pohřbech bude omezena na 25 a 10 osob.

Očekává se, že omezení budou platná šest týdnů, po čtyřech týdnech však budou přezkoumána.

Francie vstoupila do druhé uzávěry

Francie vstoupila do nové národní uzávěry v pátek 30. října. Francouzi omohou opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, za sportem v okolí bydliště, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů.

Pokud domov opustí a nebudou mít doklad o důvodu své cesty, hrozí jim pokuta 135 euro (asi 3700 Kč). Zavřené jsou restaurace a bary i obchody, kromě těch nezbytných, a omezený je volný pohyb i mezi jednotlivými regiony. Školy a jesle zatím zůstanou otevřené. Společenské akce jsou zakázány.

Pravidla budou platit nejméně do 1. prosince.

Španělský premiér chce nouzový stav až do 9. května

Španělsko vyhlásilo nouzový stav v neděli 25. října. Místní vláda schválila i zákaz nočního vycházení pro celou zemi s výjimkou Kanárských ostrovů a omezení shromažďování maximálně na šest osob, výjimku mají členové jedné domácnosti.

Nouzový stav umožňuje španělským autonomním oblastem vyhlásit opatření, jako je omezení cest mimo region. Na rozdíl od jara však současný nouzový stav neobsahuje omezení ekonomických aktivit. Paralyzování ekonomiky se chce vláda tentokrát vyhnout. Celá řada španělských regionů ale přistoupila ke zkrácení otevírací doby barů a restaurací nebo zakázala větší shromáždění lidí.

Odlišné od jara je i to, že tehdy španělská vláda postupně žádala poslance o prodloužení nouzového stavu vždy o dva týdny. Teď premiér Sánchez řekl, že bude žádat prodloužení rovnou o půl roku, tedy do 9. května. Zákaz nočního vycházení zatím platí na dva týdny.

Portugalsko vyhlásí uzávěru od středy

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Opatření začne platit od středy, oznámil podle agentury Reuters premiér António Costa.

Zpřísněné restrikce zavádí vláda ve 121 okresech, v nichž počet nakažených na 100 000 obyvatel za posledních 14 dnů přesáhl 240. V takto vymezené oblasti žije zhruba 70 procent obyvatel Portugalska. V částečné karanténě se ocitnou i metropole Lisabon a druhé největší město Porto.

Lidé budou smět opouštět domovy pouze kvůli cestě do práce, do školy nebo na nákup. Obchody budou nuceny zavírat nejpozději v deset večer, restaurace o půl hodiny později. Vláda rovněž nařídila firmám, aby přešly na práci z domova, pokud to bude možné.

Zatím není jasné, do kdy budou opatření v zemi platná.

Itálie uzavře lyžařská střediska

V Itálii od pondělí platí nové restrikce, které mají pomoci v boji s covidem-19. Uzavřou se kina, divadla, koncertní sály, posilovny, plovárny i lyžařská střediska.

Muzea smějí zůstat otevřená, ale s omezeným počtem návštěvníků. Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Jídlo s sebou nebo na rozvážku nabízet mohou.

Itálie byla prvním evropským státem zasaženým koronavirem a na jaře zavedla velmi přísná celospolečenská omezení, čímž se jí podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu. Podzimní vlna pandemie se zemi nejprve vyhýbala, údaje o nákaze tam však v posledních dnech rychle rostou.

Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu.

Belgie: Hosty lze vyměnit jednou za dva týdny

Nová opatření v Belgii zahrnují zákaz vycházení po 22. hodině a uzavření všech obchodů po 20. hodině. Lidé by měli znovu nosit roušky všude kromě domova a práce, pokud je možné v zaměstnání dodržovat rozestupy.

Do domácností lze podle BBC pozvat až čtyři hosty, ale vždy ty stejné. Jednou za dva týdny je možné dané hosty změnit. Práce z domova je povinná, je-li to možné. Vánoční trhy a další veřejné akce, jako jsou festivaly, zřejmě neproběhnou.

Uzavřeny jsou tělocvičny, bazény i další kulturní a zábavní zařízení. Bary a restaurace v celé zemi musely zavřít, zároveň byl zaveden zákaz prodeje alkoholu po 20:00.

Omezení byla zavedena 30. října a zatím mají platit na čtyři týdny.

Nizozemsko: Zboží pouze s sebou

V nizozemských barech, restauracích i coffee shopech si mohou zákazníci nově zboží vzít pouze s sebou. Po 20:00 je zakázán prodej alkoholu i jeho konzumace na veřejnosti.

Lidem se doporučuje zůstat co nejvíce doma a pracovat z domova. Za den mohou domácnosti navštívit maximálně tři lidé, venku se mohou setkat maximálně čtyři. Ani jedno z pravidel neplatí pro děti do 13 let.

Doposud platná opatření, jako je nošení masek ve veřejné dopravě, v obchodech a na jiných vnitřních místech, v platnosti zůstávají. Školy, tělocvičny, bazény a sauny zůstanou otevřené.

Opatření stejně jako v Belgii zůstanou v platnosti po dobu nejméně čtyř týdnů.

Reklama

Doporučované