Hlavní obsah

Chtěl jsem kdysi odpálit nálož na autobusovém nádraží, řekl muž souzený v Praze za terorismus

Začal soud se Slovákem obžalovaným z terorismu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kriminalisté v jeho pražském bytě objevili chemikálie pro přípravu výbušnin a návodná videa.

Článek

Městský soud v Praze začal na veřejném hlavním líčení řešit první případ, kdy je někdo souzen za přípravu teroristického útoku přímo na českém území.

Obžalovaný je pětadvacetiletý Slovák Dominik, který konvertoval k islámu a už několik let vystupoval pod jménem Abdul Rahman.

Než ho v Praze zatkla policie, žil v Česku několik let a naposled pracoval v Praze v provozovně rychlého občerstvení.

Útok na Prešov

Před soudem obžalovaný sice řekl, že žádný teroristický útok spáchat nechtěl, avšak zároveň přiznal, že kdysi ho plánoval – ve slovenském Prešově, z jehož okolí pochází. Chtěl odpálit nálož na tamním autobusovém nádraží.

Řekl, že to bylo ještě před tím, než se jako člověk vychovaný v katolické rodině a někdejší ministrant stal muslimem. S novou vírou si prý útok rozmyslel.

„Chtěl jsem dělat to, co dělal Islámský stát. Chtěl jsem tehdy také být mučedníkem,“ řekl soudu Dominik. Když jsem poznal, o čem islám opravdu je, tak už jsem něco takového udělat nemohl. Předtím jsem byl hloupý. Kdybych tehdy sám sebe potkal, musel bych se zmlátit," doplnil však.

V době, kdy ho zadržela policie, už prý na žádný teroristický útok neměl ani pomyšlení.

„Moje víra mi zakazuje lhát. Jako muslim musím říct soudu pravdu. Žádný útok jsem spáchat nechtěl. Nikoho bych nemohl zabít. Je pravda, že jsem v minulosti měl nekalé úmysly, ale to bylo ještě předtím, než jsem se stal muslimem,“ řekl soudu obžalovaný s tím, že o přijetí islámu začal uvažovat od konce základní školy.

Kriminalisté v jeho pražském bytě objevili chemikálie pro přípravu výbušnin a návodná videa.

„Chemikálie jsem si nakoupil, protože jsem s nimi chtěl více experimentovat. Dělal jsem pokusy se zábavní pyrotechnikou,“ vysvětloval soudu tento nález.

V sedmnácti trestán

Do České republiky prý přijel před čtyřmi lety. Začal pracovat v Pardubicích, kam přijel za svým otcem. V Pardubicích prý také připravoval zmíněný útok v Prešově.

Právě z obce nedaleko tohoto východoslovenského města Dominik pochází. Vystudoval střední odbornou školu se zaměřením na programování obráběcích strojů. Už v sedmnácti letech byl soudně trestán. Za ublížení na zdraví mu bylo uloženo dvě stě hodin obecně prospěšných prací.

Státní zástupce Martin Bílý podal na Dominika obžalobu pro podezření ze dvou trestných činů. Konkrétně jde o přípravu teroristického útoku a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv člověka. Hrozí mu až patnáct let vězení.

Důkazy z Facebooku

Dominik si už dříve na obvinění i uvalení vazby stěžoval u Ústavního soudu. Ten jeho stížnost zamítl. Z rozhodnutí Ústavního soudu mimo jiné vyplynulo, že Dominik na svém profilu na Facebooku sdílel fotografie a příspěvky, které podle policie i státního zástupce propagovaly terorismus.

Za dokonaný teroristický útok byl jako první před dvěma týdny odsouzen Krajským soudem v Praze důchodce Jaromír Balda z Bakova nad Jizerou. Soud ho uznal vinným, že dvakrát pokácel na železniční trať strom, do kterého pak narazil vlak a ohrozil tak desítky životů. Balda chtěl útoky svést na migranty. Soud mu zatím nepravomocně uložil čtyřletý trest vězení a ambulantní psychiatrickou léčbu.

Případ Jaromíra Baldy řešil stejně jako kauzu Abdula Rahmana státní zástupce Martin Bílý, který se na tyto případy na Vrchním státním zastupitelství v Praze specializuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované