Hlavní obsah

Jágr dostane druhé vyznamenání od prezidenta, jako vůbec první sportovec. Zeman ho spojil s akcí Čína

Foto: Profimedia.cz

Své první státní vyznamenání obdržel Jaromír Jágr již v roce 2010 od prezidenta Václava Klause.

Reklama

Hokejista Jaromír Jágr by neměl scházet mezi osobnostmi, které bude dnes večer na Pražském hradě dekorovat prezident republiky Miloš Zeman státním vyznamenáním. Pokud se tak stane, bude Jágr v éře České republiky prvním sportovcem, jemuž se této pocty dostane již podruhé. Prezident Zeman se netají tím, že medailí hodlá ocenit zejména Jágrovo osobní angažmá na poli budování vztahů s Čínou. Podobně od Zemana dostal v roce 2015 státní vyznamenání i bývalý fotbalista Pavel Nedvěd, a to krátce poté, co po prezidentově boku navštívil Peking. Stejně jako letos, spolu s Jágrem.

Článek

V metodice udělování státních vyznamenání úspěšným sportovcům lze vysledovat dva základní směry. Buď hlava státu v daném roce reaguje na aktuální úspěch dotyčného, jako se to kupříkladu v roce 1998 stalo Dominiku Haškovi po zlatém hokejovém turnaji v olympijském Naganu či tenistce Janě Novotné po výhře ve Wimbledonu. Anebo se medailí z rukou prezidenta oceňuje celá slavná kariéra, případně i inspirující životní postoj sportovce.

Za těchto okolností dostala v roce 1995 ocenění kupříkladu Věra Čáslavská, fenomenální sportovní gymnastka 60. let, jejíž jméno se pak normalizátoři pokoušeli vymazat z paměti národa, a to kvůli jejímu odmítavému postoji k okupaci země sovětskou armádou.

V tradici předávání českých státních vyznamenání, spojené s 28. říjnem, byli až dosud všichni sportovci dekorováni medailí Za zásluhy. A to s výjimkou gymnasty Jana Gajdoše, který v roce 2018 obdržel Řád bílého lva.

Jaromír Jágr si medaili Za Zásluhy do své medailové sbírky ze sportovních kolbišť přiřadil v roce 2010, kdy mu ji udělil prezident Václav Klaus. A mnozí si ji tehdy logicky spojili zejména se zlatou medailí, kterou v tom roce získali čeští hokejisté, vedení na ledě právě Jaromírem Jágrem, na mistrovství světa v Německu.

Zde si můžete připomenout fragmenty finálového utkání s Ruskem:

Od Klause tehdy před devíti lety dostal Jágr medaili Za zásluhy II. stupně.

Nyní je Jaromíru Jágrovi, jednomu z nejlepších hokejistů historie, již 47 let, přesto stále aktivně působí na ledě coby hráč kladenského extraligového klubu, jehož je zároveň vlastníkem.

A dnes večer se podle všeho stane prvním sportovcem, který po medaili Za zásluhy II. stupně dostane od prezidenta České republiky i medaili podobnou, ale I. stupně. Proč?

To prezident Miloš Zeman prozradil a vysvětlil již v květnu letošního roku v pořadu TV Blesk nazvaném S prezidentem v Lánech.

Debata s moderátorkou v něm reflektovala tehdy právě uskutečněnou státní návštěvu Miloše Zemana v Číně. Součástí české delegace byl i Jaromír Jágr, který se v rámci cesty setkal i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. U české veřejnosti vzbudila tato jeho cesta rozporuplné reakce. Mezi těmi, kteří tyto Jágrovy aktivity opakovaně kritizovali, byl mimo jiné hokejista Jiří Hrdina, který v letech 1991 a 1992 po Jágrově boku získal v dresu Pittsburghu dvakrát prsten za výhru ve Stanley Cupu. Toto je jedna z poznámek publikovaných na Hrdinově twitterovém účtu:

Miloš Zeman v debatě s Bleskem nazval všechny kritiky internetovými blbečky a poukázal na to, že Čínu kvůli blížícím se Zimním olympijským hrám 2022 a jejich hokejovému turnaji navštívila i kanadská legenda jménem Wayne Gretzky. A posléze na otázku moderátorky, zda nebude pokračovat v tradici, kdy coby prezident právě osoby, jež jsou kvůli spolupráci s ním společensky deklasovány, ocení státním vyznamenáním, Miloš Zeman přitakal: „Myslím, že tohle je výborná příležitost.“

A připodotkl, že tak jako generálu Bočkovi hodlá udělit Řád bílého lva vyšší třídy, může něco podobného učinit též v případě kladenského hokejisty.

Jaromír Jágr je nejlepším Evropanem, který kdy nastupoval v kanadsko-americké NHL, dvakrát získal Stanley Cup, jednou olympijské zlato, dvakrát zvítězil na mistrovství světa.

Jeho druhé státní vyznamenání ovšem sám Miloš Zeman spojil především s budováním česko-čínských vztahů. Zeman zmínil, že by se chtěl coby host osobně zúčastnit ZOH 2022. Ty byly přiděleny Pekingu. Jágra spojil Zeman s tím, že má být jednou z tváří oněch her. „A také má působit při výchově čínských hokejistů,“ dodal prezident.

Měl tím patrně na mysli tým China Golden Dragon, který tvoří nejlepší čínští hokejisté do 20 let. Startují nyní ve třetí nejvyšší české soutěži a žijí v kladenském hotelu Kladno, který patří rodině Jágrových.

Mimochodem existuje ještě jedna linka mezi touto rodinou a prezidentskou kanceláří. S Jágrovými je spojována firma Energie – stavební a báňská, která od Lesní správy Lány, jež je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře, dostala zakázku na opravu svahu u vodní nádrže Klíčava. Policejním vyšetřovatelům se okolnosti spojené právě s touto zakázkou jeví jako protizákonné a ve věci již bylo obžalováno několik osob.

Když se vrátíme přímo k Jaromíru Jágrovi a jeho vztahům s Čínou, je namístě zmínit i jeho spolupráci s firmou Huawei, jejíž výrobky propagoval v reklamní kampani.

Shodou okolností je právě značka Huawei taktéž součástí agendy českého prezidenta. Miloš Zeman totiž opakovaně vystoupil proti tezím, že právě prostřednictvím technologie Huawei provádí Čína v různých zemích světa zcizování dat či jiné špionážní aktivity.

Miloš Zeman ocenil státním vyznamenáním v předchozích letech již 14 sportovců. Dnes to má být vedle Jaromíra Jágra i freestyle motokrosař Libor Podmol.

Když se vrátíme ke vztahům s Čínou, pak byla taková spojnice vysledovatelná již u jednoho z oněch 14 dosavadních oceněných sportovců. A to u Pavla Nedvěda, držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2003, který nyní působí v roli viceprezidenta Juventusu Turín.

Připomeňte si pořad Moje místa s Pavlem Nedvědem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Není pochyb o tom, že si jeho velkolepá kariéra ocenění ze strany českého státu jednoznačně zasloužila. Nicméně sled událostí byl takový, že medaili Za zásluhy dostal 28. října 2015, tedy šest let po ukončení aktivní hráčské kariéry. Ale jen několik týdnů poté, co se vrátil z Pekingu, kde byl rovněž součástí delegace Miloše Zemana, jež se setkala i s čínským prezidentem.

Po Davidu Beckhamovi se stal Pavel Nedvěd tváří čínské profesionální ligy a hovořilo se o tom, že jeho jméno ponese jedna z mládežnických akademií. Nedvěd byl v Pekingu s Jágrem a prezidentem Zemanem i letos.

Patrně už se tedy v mezidobí vyřešily a zahladily problémy, ventilované v srpnu 2017, kdy bylo medializováno, že Pavel Nedvěd stále marně čeká na finanční plnění ve výši zhruba 15 milionů korun, které mu za jeho angažmá v Číně smluvně přislíbila společnost CEFC. Tedy tehdejší čínský majitel fotbalové Slavie, firma, přes kterou – až do jejího ekonomického pádu – právě čínský kapitál do České republiky proudil. Posléze byla nahrazena státní firmou Citic.

Hokejista Jaromír Jágr by se tedy měl stát prvním sportovcem se dvěma českými státními vyznamenáními. Pro úplnost dodejme, že například atlet Jan Železný obdržel vyznamenání ve federální i české éře. Fotbalistu Antonína Panenku zase dávno před Václavem Klausem přijal a dekoroval na Hradě spolu s dalšími mistry Evropy z roku 1976 už tehdejší prezident Gustáv Husák. „Tonda tehdy dostal medaili Za výstavbu. Přitom jsem si jistý, že v životě nepostavil ani psí boudu,“ směje se tomu v dobrém dodnes jeho největší kamarád a spoluhráč z úspěšného týmu Karol Dobiaš.

Sportovci ocenění českými prezidenty

Medaile Za zásluhy, které udělil Václav Havel:

1995 – II. stupeň: Věra Čáslavská

1998 – I. stupeň: Dominik Hašek, Martina Navrátilová, Jana Novotná, Emil Zátopek

1999 – III. stupeň: Ivan Hlinka

2001: III. stupeň: Jan Železný

2002: II. stupeň: Augustin Bubník

Medaile Za zásluhy udělené Václavem Klausem:

2003 – II. stupeň: Dana Zátopková

2004 – II. stupeň: Roman Šebrle, Alena „Ája“ Vrzáňová

2006 – I. stupeň: Josef Masopust, Kateřina Neumannová

2008 – I. stupeň: Antonín Panenka

2009 – bez specifikace: Josef Váňa, Josef Musil

2010 – II. stupeň: Jaromír Jágr

2011 – I. stupeň: Jiří Raška

2012 – II. stupeň: Barbora Špotáková, Ivo Viktor

Medaile Za zásluhy, vždy I. stupně, udělené Milošem Zemanem

2013: Jarmila Kratochvílová, Jan Kůrka, František Šťastný, Jiří Vícha, Richard Konkolski

2015: Helena Fibingerová, Pavel Nedvěd

2016: Věra Růžičková

2017: Karel Loprais, Martina Sáblíková

2018: Petr Čech, Petra Kvitová, Ester Ledecká, Helena Suková, Radek Štěpánek

Řád Bílého lva udělil v roce 2018 udělil Miloš Zeman in memoriam gymnastu Janu Gajdošovi.

Reklama

Doporučované