Hlavní obsah

Celá doba je nemocná a není to koronavirem, říká herec Škvrna

Hostem Ušáku číslo 148 byl herec Jarmil Škvrna.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Popularitu získal jako Řepa v Okresním přeboru nebo tvář pořadu Rudej fanda, kde fanouškovsky komentuje fotbalové dění. Cestu k herectví ale neměl Jarmil Škvrna snadnou, přestože v jeho rodině není tato profese neznámá.

Článek

Geny se nezapřou. Když se vaše babička i dědeček věnovali herecké profesi, dá se důvodně předpokládat, že tenhle druh umění máte i vy zakódován ve své DNA. Nejinak tomu bylo i u Jarmila Škvrny. Chlapec, vyrůstající ve vojenské pevnosti, nakonec neodolal a divadelní múzy ho zlákaly do svého světa.

Všechno mohlo být jinak. Jarmil tíhl k tomu, věnovat se někde v koutku a ústraní řemeslu výtvarníka, ovšem ve škole mu namísto toho určili dráhu elektromechanika, i když v dotazníku budoucí herec jasně deklaroval, že chce být buď rockovou hvězdou, nebo popelářem. Dozorující úřad na takto projevené přání nereflektoval a bylo z toho skutečně učení se elektromechanikem. Praktickému vykonávání této profese se Jarmil vyhnul tím, že těsně před maturitou ze školy odešel. A nastoupil jako topič v kotelně. Následně začal koketovat s amatérským divadlem.

Asi nejvíce se zapsal do paměti českého diváka účinkováním v seriálu Okresní přebor v roli Řepy. Dodnes na natáčení vzpomíná jako na úžasnou dobu strávenou s příjemným kolektivem spolupracovníků. Zároveň to byl i čas mnoha ryze fotbalových zranění, protože herecký ansámbl si krátil dlouhé chvíle před i mezi natáčením pochopitelně fotbalem. Takže to občas nějaký kotník nebo koleno odnesly. Jarmil sám říká, že měl pochybnosti, jestli v konečné verzi projde, aby herci mluvili tak, jak se mluvívá v šatnách fotbalistů. Prošlo a seriálu to nesmírně prospělo.

Další tváří Jarmila Škvrny je Rudej Fanda. I když prý nebyl první volbou pro tuto roli chlapíka, který komentuje dění v české nejvyšší fotbalové soutěži, logiku tenhle výběr má. Jarmil je naprosto ortodoxní a nesmlouvavý fanoušek pražské Sparty. Což je osud celé mužské části rodiny.

Osud tomu chtěl, že Jarmil je hodně podobný Tomáši Řepkovi. V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět i to, jak právě kvůli podobnosti s někdejším sparťanským stoperem musel prchat ze zápasu letenského týmu s Českými Budějovicemi ukrytý na zadním sedadle auta a přikrytý dekou.

Nejenom herectví je život Jarmila Škvrny. Velkou roli v něm hraje i tři století starý dům, který se rozhodl společně se svou manželkou rekonstruovat a vrátit mu původní vzhled. Sice jde o nekonečnou práci, ale zjevně ho baví. Ovšem ještě důležitější je role dědečka, kterou si užívá na sto procent. Ale v Ušáku číslo 148 se řeč točila i kolem divadla pro děti, situace v covidové době i kolem těch, co by život v této zemi měli řídit. Tak se nechte pozvat.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované