Hlavní obsah

Jako táta. Nico Rosberg získal titul mistra světa F1 34 let po svém otci

 

Reklama

Němec Nico Rosberg se stal poprvé mistrem světa vozů Formule 1. V posledním závodu sezony, který se konal v Abú Zabí, mu k tomu postačilo druhé místo.

Článek

Svým vítězstvím v nejsledovanějším motoristickém sportu na světě, v seriálu vozů Formule jedna, navázal letošní šampion Nico Rosberg na otce Kekeho. Rosberg starší se mistrem světa v F1 stal v roce 1982.

Teprve podruhé v historii závodu se stal vítězem syn bývalého šampiona. Jednatřicetiletý Nico je zároveň třetím světovým šampionem pocházejícím z Německa. Před ním titul získal Michael Schumacher a Sebastian Vettel.

Rosberg se narodil 27. června 1985 finskému otci Kekemu a jeho ženě Sině pocházející z Německa. Vyrostl v Monaku, kde žije i teď po boku své manželky Vivian a dcery Alaiay. Za svou kariéru reprezentoval krom Německa právě Finsko, Nico má státní příslušnost obou států.

Mluví pěti jazyky, ale finštinu neovládá.

V roce 2006 nastoupil k prvnímu závodu ve Formuli 1 za stáj Williams. Na stupních vítězů stál poprvé v roce 2007, kdy skončil třetí v závodě v Austrálii. V roce 2010 pak podepsal smlouvu se stájí Mercedes. O dva roky později se mu podařilo vyhrát Grand Prix Monaka. Bylo to přesně dvacet let poté, co tam triumfoval jeho otec Keke. V roce 2014 měl Nico na svém kontě pět prvenství v závodech, stejný počet, jako jeho otec za celou kariéru.

Reklama

Související témata:
Nico Rosberg

Doporučované