Hlavní obsah

Jako tehdy s Hitlerem. První zásah AfD do velké politiky vyvolal zemětřesení

Foto: Profimedia.cz

Proti zemskému premiérovi zvolenému díky AfD se protestovalo nejen v Durynsku.

Reklama

aktualizováno •

Takové zemětřesení kvůli jednomu hlasování německá politika v posledních letech nepamatuje. Krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) pomohla poprvé do křesla zemskému ministerskému předsedovi. Kancléřka Angela Merkelová to považuje za neodpustitelné i kvůli podílu zákonodárců její mateřské CDU. Tisíce lidí vyšly spontánně vyjádřit svůj nesouhlas do ulic německých měst.

Článek

Thomas Kemmerich z liberální FDP se stane zemským premiérem, který ve své funkci stráví historicky nejkratší dobu. Dnes odpoledne oznámil svou rezignaci. Do čela durynské zemské vlády se díky nečekané podpoře AfD dostal o jeden jediný hlas ve středu večer. Několik hodin poté žádají všichni nejsilnější političtí hráči ve spolkové republice Kemmerichovu rezignaci, a to nejlépe v kombinaci s vypsáním předčasných voleb. Frakce FDP už také dnes odpoledne podala návrh na rozpuštění zemského sněmu v Erfurtu.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Kemmerich přichází do svého úřadu, ale možná z něj zase brzy odejde...

Politolog André Brodocz dnes ráno v televizi ARD předpověděl Kemmerichovu demisi (z čela beztak menšinové vlády), když řekl, že je pouze otázkou času, i když to novopečený durynský premiér do poslední chvíle kategoricky odmítal. Kancléřka Angela Merkelová, kterou dramatické události zastihly na návštěvě Jihoafrické republiky, označila zvolení Kemmericha hlasy protiunijní a protiimigrační AfD za neodpustitelné. Merkelová dokonce uvedla, že se výsledky hlasování „musejí vzít zpět“.

O špatném dni pro demokracii nebo porušení základních hodnot a pravidel mluví nejen šéfka spolkové vlády, ale také top politici z dalších stran, pro které byla zatím spolupráce s AfD aspoň na papíře tabu. Bývalý předseda SPD Sigmar Gabriel vidí hlavního viníka v berlínském Konrad-Adenauer-Haus, tedy stranické centrále CDU. Gabriel má pocit, že se vůči středečním událostem v durynském Erfurtu měla mnohem ostřeji vymezit předsedkyně Křesťanskodemokratické unie Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Thomas Kemmerich porazil v Durynsku v hlasování dosavadního premiéra Bodo Ramelowa z Die Linke, když se pro kandidáta FDP, která v samotných zemských volbách získala jen lehce nad 5 procent hlasů, vyslovili i zástupci CDU a právě zmiňované AfD. Ti překvapivě nedali ani jeden hlas svému vlastnímu kandidátovi Christophu Kindervaterovi.

Pobouření je o to větší, že durynskou odnož Alternativy pro Německo vede Björn Höcke, který se v minulosti nechvalně proslavil řadou extremistických výroků. Německá média mu mimo jiné vyčítají opakované použití výrazu „Lebensraum“ (životní prostor). Höcke je navíc zakladatelem krajně pravicového hnutí Der Flügel (Křídlo), které je v hledáčku Spolkového úřadu na ochranu ústavy, tedy jedné z německých zpravodajských služeb.

Poražený Ramelow na Twitteru použil citát Adolfa Hitlera z roku 1930 o tom, že nacisté dosáhli v Durynsku největšího úspěchu a že bez jejich přispění nemůžou zbylé strany dosáhnout vládní většiny. Bodo Ramelow svůj tweet doprovodil dvěma fotografiemi. Na jedné si třese rukou Adolf Hitler s tehdejším prezidentem Paulem von Hindenburgem. Na druhé je pak zachycený stisk pravic dvojice Kemmerich-Höcke.

Velmi špatné světlo vrhají poslední události i na liberální FDP. Její předseda Christian Lindner vyrazil ve čtvrtek urychleně k jednáním do Erfurtu, která by v Durynsku otevřela cestu k novým zemským volbám.

Reklama

Doporučované