Hlavní obsah

Jako ve filmu. Teroristy v Nairobi likvidoval i osamělý člen elitní britské jednotky SAS

Foto: Repro: Kenya TV

Voják SAS se zjevil na místě teroristického útoku v Nairobi a pustil se do boje.

Reklama

V Nairobi měl dlouholetý člen britské protiteroristické jednotky SAS školit místní vojáky a policisty. Místo toho se nejmenovaný „speciál“ zapojil v úterý do boje při teroristickém útoku v hotelu.

Článek

Pět teroristů z islamistického hnutí Šabáb zaútočilo v úterý na komplex úřadů a hotelů v hlavním městě Keni. Koordinovaný útok začal kolem 15:00 místního času. Z areálu, kde se nachází hotel DusitD2 a také úřady, banka, restaurace a bary, se ozývala střelba a exploze. Nejprve vybuchlo auto na parkovišti před jednou z budov. Následně se sebevražedný útočník odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech.

V čele policejní jednotky, která se vydala útočníky zneškodnit, šel jeden jinak oblečený voják se „západní“ výzbrojí a výstrojí oblečenou přes džíny a bundu. Šlo právě o zkušeného člena SAS, který vyslyšel přání Keňanů o pomoc. Vojáci SAS patří ke světové elitě. Sláva Special Air Service se šíří už od 2. světové války, kdy v Africe v týlu nepřítele ničili německá a italská letiště. Legendárním se stal jejich zásah v roce 1980 na íránském velvyslanectví v Londýně, obsazeném teroristy. V Perském zálivu v roce 1991 malé úderné jednotky operovaly v iráckém týlu a zničily desítky raket SCUD.

V současnosti působí SAS jako nejelitnější britská protiteroristická jednotka, jsou nasazeni v Afghánistánu, Iráku, Sýrii a dalších zemích. O jejich operacích se toho ale příliš neví, jsou přísně tajné. Jen díky videím a snímkům je zdokumentován úterní zásah jejich příslušníka v Nairobi. Na videu je voják vidět, jak vbíhá do komplexu a pak vyvádí osvobozené rukojmí i zraněné lidi.

Voják nesl pušku Diemaco C8 Carbine – právě tu používají SAS. Podle zdroje deníku The Sun z ní vystřílel několik zásobníků. „Že své cíle zasáhl, to je sázka na jistotu – SAS nemíjejí. Jde o dlouholetého člena regimentu, jeho akce bezpochyby zachránila životy,“ uvádí deník. Do útoku se zřejmě později zapojili i američtí „speciálové“ z Navy SEALs.

Všech pět teroristů se podařilo zneškodnit. Předtím však zabili 14 lidí – mezi nimi amerického byznysmena a jednoho Brita, další je mezi zraněnými.

Reklama

Související témata:

Doporučované