Hlavní obsah

Jako z Hitchcockova hororu. Australští flétňáci už zranili skoro pět set lidí

Foto: Shutterstock.com

Flétňák australský je podobný evropské strace obecné.

Reklama

Obyvatelé měst na jihovýchodě Austrálie se potýkají s útoky flétňáků, kteří v tamní jarní sezoně napadají hlavně cyklisty a chodce. Letos už statistiky zaznamenaly přes 3000 útoků.

Článek

Přestože flétňáci patří v Austrálii k oblíbeným ptákům, stávají se v době hnízdění obávanými zvířaty. Nejkrizovější oblasti se nacházejí podél jihovýchodního pobřeží Austrálie. Leží zde například města Canberra, Melbourne a Sydney.

Od počátku roku eviduje australská webová stránka Magpie alert téměř 3300 útoků. Skoro 500 z nich skončilo zraněním člověka.

Ptáci napadají hlavně cyklisty a rychle se pohybující chodce. Australská média ale přinesla i zprávy o flétňákovi, který ve škole zranil děti. Úřady kvůli častému počtu incidentů vytváří pro občany Austrálie instruktážní videa, jak se újmě vyhnout.

Radí v nich například, aby si lidé chránili oči slunečními brýlemi a hlavy deštníky nebo klobouky. Útočícímu ptákovi by se také měli pokusit postavit čelem, flétňáci totiž nejraději přilétají zezadu.

Jak čelit útoku flétňáků, radí instruktážní video:

Historky, které připomínají Hitchcockův horor Ptáci, australská média přinášejí každou jarní sezonu. Letos například novinář Mark Santomartino z Melbourne na sociální síti Twitter uveřejnil fotku, na níž mu po útoku z čela stéká krev.

Podobnou příhodu v Melbourne zažil Geoff Maslen. Když jel na kole do posilovny, cítil, jak mu něco klepe na helmu. Po prvotním zmatení zjistil, že na něj útočí flétňák. Napadl ho celkem třikrát, vyvázl ale bez zranění.

„Mého kamaráda napadl jiný flétňák. Když poznal, že helma ochrání jeho hlavu, zaútočil na ucho. Kus lalůčku mu nakonec utrhl,” uvedl.

Flétňáci v období jara (hlavně v září a říjnu) napadají lidi v australských městech poměrně často. Podle odborníků za to může pud sebezáchovy. Samci se tak snaží zahnat „vetřelce“ dál od hnízd s mláďaty. To, že útočí na lidi, také ukazuje, že ve městech mají tito ptáci málo prostoru pro své nerušené hnízdění.

Reklama

Doporučované