Hlavní obsah

Jako z velkofilmu. Korea se chlubí dramatickým videem ze setkání vůdců

Soul zveřejnil emotivní video ze setkání prezidenta Mun Če-ina s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v sobotu napsal na Twitter, že o summitu s KLDR jedná, termín by mohl zůstat původní - 12. června. Učinil tak po nečekaném setkání korejských lídrů v demilitarizovaném pásmu.

Článek

Soul po sobotním setkání korejských lídrů Kim Čong-una s Mun Če-inem zveřejnil video ve stylu hollywoodských filmů. Hlavy států se na něm na sebe usmívají a objímají se za doprovodu emotivní hudby.

Nechybí dramatické prostřihy ani zpomalené záběry. Na teprve druhém setkání lídrů obou zemí doprovázela Kima i jeho sestra Kim Jo-Čong. S ní se jihokorejský prezident Mun Če-in také pozdraví.

Po sobotním překvapivém setkání Kima a Muna napsal americký prezident Donald Trump na Twitter, že Washington nadále vyjednává o dvoustranném setkání s vůdcem KLDR. Termín podle něj směřuje k datu 12. června, kdy se měl summit konat původně. Trump přitom ve čtvrtek oznámil, že rozhovory ruší kvůli „otevřenému nepřátelství”.

Šéf Bílého domu ale po smířlivých reakcích KLDR otočil a prohlásil, že summit ještě není ztracený. Severokorejský vůdce se s jihokorejským prezidentem v sobotu shodli, že mají zájem na úspěšném konání summitu KLDR a USA.

KLDR si zřejmě získala přízeň amerického prezidenta poté, co prohlásila, že chce v jednání s USA pokračovat.

Kim má podle Muna obavy, jestli může Spojeným státům důvěřovat, že dodrží bezpečnostní záruku v případě denuklearizace. Jihokorejský prezident ho prý ujistil, že Trump je připraven v případě ukončení severokorejského jaderného programu zahájit s KLDR ekonomickou spolupráci.

Korejští lídři se na schůzce rovněž shodli na pravidelných jednáních. Další by se mělo konat 1. června.

Reklama

Doporučované