Hlavní obsah

Jako zaměstnanec se stal miliardářem. Teď Vlček Avast povede coby nový šéf

Foto: Avast

Budoucí generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Reklama

Původně česká antivirová společnost Avast oznámila rostoucí tržby i zisk. Zároveň v pozici generálního ředitele skončí Vince Steckler, jehož nahradí Ondřej Vlček.

Článek

Šedesátiletý americký manažer Steckler vedl Avast deset let a za jeho působení firma tržbami vyrostla z 20 na 800 milionů dolarů. Zároveň ve Stecklerově éře Avast koupil konkurenční AVG a loni vstoupil na londýnskou burzu. Od poloviny tohoto roku Steckler odchází do penze, přičemž ještě rok bude působit jako poradce nového vedení Avastu.

V roli generálního ředitele ho vystřídá jedenačtyřicetiletý Ondřej Vlček, který dosud působil jako prezident pro Avast nejdůležitější divize domácností. Vlček nastoupil do Avastu v roce 1995 jako programátor na brigádu a ve firmě už zůstal. Postupně se propracoval do vedení, kde zastával roli technického ředitele a během Stecklerovy éry byl členem výkonného týmu.

„Je mi velkou ctí, že jsem mohl spolupracovat s Vincem a přeji mu vše dobré. Zažil jsem, jak Avast vyrostl z malého lokálního hráče v jednu z předních světových společností zabývajících se kybernetickou bezpečností, a proto cítím velkou čest, že ho mohu řídit. Jsem optimista ohledně toho, co nás čeká. Potřeba bezpečí našich digitálních životů je důležitější než kdykoliv předtím,“ uvedl Vlček při příležitosti svého aktuálního povýšení.

Zajímavostí je, že Vlček je zástupcem z velmi malé skupinky lidí, kterým se v Česku podařilo stát miliardáři z pozice zaměstnance. Vlček za to vděčí hlavně manažerským akciovým podílům, které získal, zhodnotil a zčásti prodal při loňském vstupu firmy na burzu. Podle časopisu Forbes disponuje budoucí šéf Avastu jměním ve výši dvou miliard korun, což z něj dělá 79. nejbohatšího Čecha.

Kromě personální změny oznámil Avast i výsledky za uplynulý rok. Tržby očištěné o vliv kurzových rozdílů a ukončených činností vzrostly meziročně o 8,3 procenta na 811,5 milionů dolarů. To je v přepočtu 18,4 miliardy korun.

Pro srovnání: lokální i globální konkurent, slovenská společnost Eset, vykázala za rok 2017 tržby 478 milionů eur, tedy v přepočtu 12,3 miliardy korun. Výsledky za loňský rok Eset ještě nezveřejnil.

Očištěný ukazatel provozního zisku EBITDA narostl Avastu meziročně o 6,7 % na 447,7 milionů dolarů, tedy v přepočtu okolo 10,2 miliardy.

Společnost také oznámila, že za období od května do konce roku vyplatí akcionářům dividendu 8,6 centů na akcii, což je výrazně výše než analytiky odhadovaných 4,6 centů.

Předchůdce dnešního Avastu založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků a zároveň globálně největších hráčů v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast, který má centrálu v Praze a významnou pobočku v Brně, je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 400 milionů uživatelů, z velké části jejich bezplatné verze.

Reklama

Související témata:

Doporučované