Hlavní obsah

Jako zrnko v soukolí. Výroba aut i mobilů drhne na jediné součástce

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Globální nedostatek čipů se nadále zhoršuje. Automobilky ze tří kontinentů se na jeho základě přidávají k technologickým firmám Apple a Samsung v omezování výroby a nahlašování ztracených tržeb.

Článek

Společnost Honda ve čtvrtek uvedla, že na pět až šest dní zastaví výrobu ve třech svých továrnách v domovském Japonsku. BMW na tři dny pozastaví výrobu aut značky Mini v anglickém Oxfordu, zatímco Ford kvůli nedostatku čipů snížil svoji prognózu celoročních příjmů. To vše v rozmezí dvanácti hodin. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Nedostatek polovodičů však pociťují už úplně všichni – kromě jiných i Toyota v Kolíně či VW v Bratislavě. K výrobcům, kteří omezují chod svých továren, se přidaly společnosti Jaguar Land Rover, Volvo a Mitsubishi. Ford letos pravděpodobně sníží svoji produkci o 1,1 milionu vozů, uvedl jeho finanční ředitel John Lawler.

Podle americké konzultační společnosti AlixPartners by světové automobilky letos mohly kvůli nedostatků čipů přijít o 61 miliard dolarů v prodejích.

„Druhé čtvrtletí bude pro automobilky horší než to první,“ uvedl Song Sun-jae, analytik z investiční banky Hana Daetoo sídlící v korejském Soulu. „Problém s nedostatkem čipů může přetrvat dlouho, možná až do příštího roku,“ dodal.

Automobilkám ztěžuje situaci nejen nejistota ohledně toho, kdy se zásoby čipů zlepší, ale i postavení automobilového průmyslu v očích čipových dodavatelů. „Výrobci polovodičů nevnímají automobilky jako své klíčové zákazníky, což staví výrobce aut do značně těžší pozice při zajišťování dodávek,“ uvedl Lee Han-joon, analytik z korejské investiční firmy KTB.

Globální nedostatek čipů způsobila zvýšená poptávka po smartphonech, počítačích a dalších elektronických zařízeních během pandemie. Společnosti jako Apple či Samsung, které ze zvýšené poptávky nejprve těžily, nyní začínají pociťovat její následky.

Firmě Apple se sice v minulém čtvrtletí dařilo skvěle, ale finanční ředitel Luca Maestri upozornil, že omezené zásoby už nyní snižují prodeje iPadů a počítačů řady Mac, dvou produktů, které se během pandemie prodávaly obzvlášť ve velkém. To podle něj povede v příštích kvartálech ke snížení tržeb o tři až čtyři miliardy dolarů.

Také korejský Samsung, jenž je zároveň výrobcem a uživatelem čipů, ve čtvrtek uvedl, že tržby a zisk z jeho mobilní divize během následujícího čtvrtletí kvůli nedostatku poklesnou.

Celosvětové dodávky smartphonů v minulém čtvrtletí vzrostly o 27 procent na 347 milionů kusů, k čemuž přispělo množství nových modelů a rychlé zotavení Číny z pandemie. Prohlubující se nedostatek klíčových součástek by ale mohl tuto dynamiku v následujících čtvrtletích významně utlumit.

„Na covid-19 se stále musí brát významný ohled, ale už není tou největší překážkou,“ uvedl Ben Stanton, manažer analytické společnosti Canalys. „Hlavním problémem se staly dodávky důležitých komponent, jako jsou čipové sady. V následujících čtvrtletích budou brzdit dodávky smartphonů,“ dodal.

Elon Musk, šéf největšího výrobce elektrických vozů Tesla, označil během tohoto týdne nedostatek čipů za obří problém. Nizozemsko-americký výrobce polovodičů NXP Semiconductors očekává, že čipová nouze potrvá po celý letošní rok a že omezení pro automobilový průmysl se mohou protáhnout až do roku 2022.

Reklama

Související témata:

Doporučované