Hlavní obsah

Jakou kličku předvedli spekulanti s byty a proč od toho dávají politici ruce pryč

Reportéři Seznamu: S Petrem Švihelem o spekulantech s bydlením. Jak vznikala reportáž o lidech, kteří musí dotovat neplatiče.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Známá reportérka Sabina Slonková za kulisami velkých případů, kterým se věnovala redakce Seznam Zprávy.

Článek

Stačí velmi málo, aby lidem hrozilo, že je odstřihnou od tepla a energií. Ukazuje to případ bytového domu v Jirkově, kde nedávno natáčel reportér Televize Seznam Petr Švihel.

Zjistil, že tamní družstvo je neustále před krachem. Proč? Spekulanti nakoupili byty a ty pronajali sociálně slabším. Neplatí ale odvody. A na to doplácejí i ostatní obyvatelé sdružení do společenství vlastníků jednotek (SVJ). Nic nezmohla ani loňská novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ta přišla s možností, že část sociálních dávek bude úřad práce posílat rovnou na zaplacení služeb na účet SVJ. Spekulanti ale hned našli kličku.

V čem spočívá a proč stát nezasáhne? Proč ani členové vlády, kterým tato problematika přísluší - tedy zejména Ministerstvo práce a sociálních věcí - problém neřeší? Co se do reportáže nevešlo?

O tom si povídal autor zprávy Petr Švihel s respektovanou novinářkou Sabinou Slonkovou, odpovědi najdete v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu. Celý díl si můžete pustit pod článkem.

Reportéři Seznamu: Sabina Slonková se vyptává na detaily příběhů, kterým se věnovala redakce Seznam Zprávy. Tentokrát o pádu náměstka tajné služby, o novinkách v kauze Čapí hnízdo a o spekulantech s byty.Video: Sabina Slonková

Reklama

Doporučované