Hlavní obsah

Jakub Kohák zachraňuje fotbal na vesnicích. Ročně zaniknou stovky klubů

Jak chce Jakub Kohák pomoct amatérskému fotbalu?Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jakub Kohák zachraňuje amatérský fotbal. A to v dokumentu, který vznikl v malé vesnici Dolní Zálupy, kde před čtyřmi lety zanikl fotbalový klub. Dnes ho připomínají už jen staré fotky a pozůstatky fotbalového hřiště.

Článek

Také Jakub Kohák hrál a stále hraje fotbal. I proto se zajímá právě o toto téma. Amatérské týmy na vesnicích podle něj zanikají kvůli nedostatku peněz a někdy také životním stylem. Není dost hráčů. „Mladí lidé se odklánějí od sportu nebo dělají jiné sporty než fotbal. Když jsem se dozvěděl, jaké množství týmů zaniká, že to jsou stovky týmů nebo že se spojují, aby nezanikly, tak jsme natočili dokument, abychom zvýraznili tento problém,“ vysvětluje Jakub Kohák.

Fotbalový klub byl nejen místo, kde se hrála kopaná, ale na hřišti se dělaly poutě a lidé se tam scházeli. „Když fotbalový klub na vesnici zanikne, je to o jednu možnost na potkávání méně a ta komunita se rozpadává. Přispívá to k individualizaci a lidé se více odcizují a uzavírají. Mají méně příležitostí se stýkat,“ upozorňuje Kohák.

Snímek Konec fotbalu v Dolních Zálupech je určený pro všechny, již mají rádi dokumenty, a pro ty, kteří by s tím dokázali něco udělat. „Pro sponzory, již by chtěli udržet kopanou v tom kterém místě a třeba by se zajímali o tu tematiku, jak pomoci a jak to uchopit,“ říká Kohák.

Desetiminutový dokument Konec fotbalu v Dolních Zálupech si už teď můžete pustit na Stream.cz. Představí protagonisty, kteří ukazují veselé střípky z fotbalového života. A také to, co si vytvořili, aby s fotbalem zůstali v kontaktu.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované