Hlavní obsah

Jaký bude novoroční ohňostroj v Praze? Během 11 minut pyrotechnici odpálí 3 tuny materiálu

Novoroční ohňostroj v Praze bude trvat 660 sekund, zazní téměř 4 tisíce ran.

 

Reklama

Ohňostroj v Praze budou moci lidé sledovat 1. ledna od 18 hodin. Show bude trvat jedenáct minut.

Článek

Novoroční ohňostroj v hlavním městě připomene 100 let od vzniku Československa, které si země připomene příští rok. Z Letné bude na Nový rok v 18:00 odpálen ohňostroj v národních barvách, zakončí ho tóny české hymny.

Ke sledování doporučuje pražský magistrát Dvořákovo nábřeží, Pařížskou ulici, Čechův, Mánesův a Štefánikův most.

Kromě vzniku Československa show připomene zásadní momenty v historii republiky, například Pražské povstání v roce 1945, pražské jaro 1968 nebo sametovou revoluci v roce 1989. Ohňostroj využije několika netradičních efektů. K vidění budou například nové typy japonských sférických pum, ohnivé hřiby simulující nálet, červené sloupy o výšce 18 metrů nebo velkorážní pumy s efektem české vlajky.

Magistrát zvažoval, že novoroční ohňostroj bude tichý s ohledem na domácí mazlíčky i volně žijící zvířata, které hlasité rány každoročně stresují. Podle odborníků to však není možné kvůli rozsahu show. I tak by však měl být novoroční ohňostroj pro přírodu přívětivější. Firma zajišťující ohňostroj se zavázala, že bude spolupracovat s ochránci přírody a záchrannou stanicí a v okolí odpalu provede opatření pro ochranu zvířat a ptactva.

Poslední pyrotechnické představení za milion korun zahrnovalo 4795 výstřelů a 236 efektů. Ohňostroj byl odpálen z Letné, rok předtím z Vítkova, kde si však lidé stěžovali na špatnou viditelnost. Dříve se novoroční ohňostroj v Praze odpaloval i ze Střeleckého ostrova. Ochranáři to však kritizovali, protože rachejtle plašily vodní ptactvo.

Reklama

Související témata:

Doporučované