Hlavní obsah
Online

Jaký byl dnešek v roce 1989, kdy nám vládli komunisté. Miloš Jakeš v hlavní roli

Jak mohly vypadat televizní zprávy 17. července 1989? Podívejte se, pokud si je už nepamatujete.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Další díl našeho retro on-line přenosu z červencového týdne roku 1989, kdy nám vládli komunisté. Dnešní pokračování speciálně věnujeme události, na kterou si mnozí pamatujete.

Článek

Některé výroky z jeho projevu zlidověly, ačkoliv ho tehdejší Československá televize nesměla vysílat.

Generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa čili její šéf Miloš Jakeš vyrazil na návštěvu západních Čech a stavil se také v Červeném Hrádku. Tady před desítkami svědků a před televizními kamerami pronesl projev, jenž vlastně předznamenal jeho pád. Hovořil řečí, kterou mluvila většina komunistických špiček, ale on v ní obzvlášť vynikal.

Pondělní díl seriálu Červený Hrádek

Jakeš vysvětloval takzvané změny v komunistické straně a společnosti, prozradil plat tehdy velmi populární zpěvačky Hany Zagorové (která předtím podepsala petici Několik vět). Přepis i zvuková nahrávka Jakešova vystoupení se Československem potajmu šířily velmi rychle.

  • 17. červenec 1989: Dukla na zahraničním zájezdu

    Některá československá prvoligová mužstva jsou v těchto dnech na zahraničních zájezdech, kde si s chutí zastřílela proti amatérským celkům. Dukla Praha porazila SSG Remshalden 12:0 (6:0) brankami Chlada (4), Korejčíka (3), Luhového (2), Foldyny, Látala a Suchopárka, TSV Kuppingen 9:1 (4:0) brankami Chlada a Luhového po 3, Foldyny, Korejčíka a Němce a SV Vaihingen Stuttgart 8:2 (6:1) brankami Korejčíka, Luhového po 2, Foldyny, Hapala, Hucka a Karocha. Zítra hraje Dukla v 19.30 hod. se švýcarským FC Basilej. 

  • Červený Hrádek dnes

    Reportáž Václava Dolejšího z Červeného Hrádku. Podívejte se, jak vypadá místo, odkud zazněl legendární projev Miloše Jakeše, a jak se nahrávka dostala mezi lidi:

    Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

  • 17. červenec 1989: Prezident Angoly přicestoval do ČSSR

    Na přátelskou pracovní návštěvu dnes přicestoval do ČSSR předseda MPLA-strany práce a prezident Angolské lidové republiky José Eduardo dos Santos. Vzácného hosta uvítal na ruzyňském letišti člen předsednictva a tajemník ÚV KSČ Jan Fojtík. 

  • Jak vypadá Červený Hrádek dnes?

    Kulturní dům, spíš co z něj zbylo, v němž v roce 1989 mluvil Miloš Jakeš:

    Kulturní dům, spíš co z něj zbylo, v němž v roce 1989 mluvil Miloš Jakeš.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

  • Poslechli jsme si to v kuchyni a strašně se chechtali

    Za rozšířením kazety s nahrávkou projevu stál disident a pozdější ministr zahraničí Alexandr Vondra, jemuž ji přinesl literární kritik a chartista Josef Vohryzek. „Poslechli jsme si to v kuchyni a strašně jsme se chechtali. Pak jsem si uvědomil, že ta nahrávka je triumf. Udělali jsem kopie a poslali to do zahraničí, do Svobodné Evropy s jasným doporučením: Tohle je nutno vysílat, vysílat a vysílat. Já si myslím, že to mělo veliký význam při tvorbě společenské dynamiky v roce 1989, protože ta nahrávka ukazovala v plné nahotě jednu věc - největší představitel komunistického režimu blábolí,“ vzpomíná dnes Vondra.

  • Svědectví muže, který nahrál slavný Jakešův projev

    Poslechněte si, jak vznikala nahrávka projevu Miloše Jakeše na Červeném Hrádku:

    Tehdejší vedoucí přenosového vozu Československé televize Antonín Dekoj o tom, jak se točil a nesměl vysílat Jakešův projev.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

  • 17. červenec 1989: Trvají izraelské represe na okupovaných územích

    Na okupovaném Západním břehu Jordánu pokračovaly v noci na dnešek represe izraelské armády proti arabskému obyvatelstvu. Hlavní srážky jsou hlášeny z palestinských táborů Ajdá a Duhajšá a z města Bajt Láchim a za oběť jim padli tři Palestinci a na 140 jich bylo zraněno. 

    Izraelský ministr obrany Jicchak Rabin oznámil, že se uvažuje o opětném otevření pouze necelé poloviny ze 1200 arabských škol na okupovaných územích. Tyto školy jsou na příkaz izraelských úřadů uzavřeny téměř po celých 19 měsíců palestinského lidového povstání, protože izraelské úřady je považují za centra podvratné činnosti.

    Postup izraelské vlády, která odepřela palestinskému obyvatelstvu právo na základní vzdělání, se setkal ve světě s vlnou ostré kritiky.

  • 17. červenec 1989: V Dětmarovicích přifázováno

    V dětmarovické tepelné elektrárně na Karvinsku začátkem letošního roku po generální opravě uvedli do provozu blok č. 3. V březnu jej však museli odstavit pro chyby na kotli. Po reklamaci polští zaměstnanci z RAFAKA Ratiboř a REMAKO Opole za tři a půl měsíce museli vyměnit 1320 tupých svárů na výparníku kotle. Dnes v 11,00 hodin byl opět tento energoblok přifázován do sítě. 

  • Červený Hrádek je dodnes pojem

    Že se projev Miloše Jakeše na Červeném Hrádku stal pojmem, který se používá při různých příležitostech, o tom vypovídají následující příspěvky na Twitteru (výběr z mnoha desítek):

  • 17. červenec 1989: Pokračuje zasedání Nejvyššího sovětu SSSR

    Po dvou volných dnech se dnes opět sešel Nejvyšší sovět SSSR na společném zasedání obou komor - Sovětu svazu a Sovětu národností - kterému předsedá první náměstek předsedy Nejvyššího sovětu SSSR Anatolij Lukjanov. 

    Tři týdny, které zbývají do parlamentních prázdnin, budou naplněny velkou prací. Po sestavení vlády a dalších ústředních orgánů, jejichž kandidáti jsou v sovětském parlamentu posuzováni od konce června, bude v Nejvyšším sovětu projednán rozvrh plnění úkolů, které pro parlament vzešly z nedávného prvního zasedání Sjezdu lidových poslanců SSSR. Budou projednány výnosy prezidia Nejvyššího sovětu SSSR, které nabudou platnost zákona až po jejich schválení Nejvyšším sovětem.

  • Oficiální zpráva pro tisk z Červeného Hrádku

    Na závěr své pracovní návštěvy Západočeského kraje promluvil generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš na aktivu vedoucích stranických a hospodářských funkcionářů kraje v Červeném Hrádku v okrese Plzeň-sever. 

    V úvodu vystoupení ocenil výsledky, jichž kraj především v ekonomické oblasti dosahuje, a zdůraznil úkoly, které před národním hospodářstvím i celou společností stojí v souvislosti s přestavbou a demokratizací. Připomněl, že od 1. ledna 1990 vstoupí v platnost řada nových ekonomických zákonů a nástrojů, které vytvoří předpoklady pro rychlejší rozvoj.

    „Starými metodami zlepšení nedosáhneme. Podstatou toho nového je přerozdělení pravomoci z centra do podniků, přechod na úplný chozrasčot a samofinancování, bezprostřední zapojení lidí do rozhodování a řízení podniků, měst i obcí. To však na druhé straně nese i zvýšení jejich odpovědnosti,” uvedl dále Miloš Jakeš. Za nejdůležitější v současném období označil dobré plnění a splnění plánu letošního roku a přípravu na úspěšný přechod do nových hospodářských podmínek.

Reklama

Hlavní zprávy