Hlavní obsah

Jaký je nejlepší PIN k bankovní kartě a heslo k e-mailu? Odpověď Čechů je dost nebezpečná

Kyberbezpečnost podle ČBA. Češi na zabezpečení příliš nedbají.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi jsou stále naivní, pokud jde o jejich mobil, e-mail nebo PIN.

Článek

Bezpečné užívání internetu, mobilního telefonu a ochrana osobních údajů v digitálním prostředí stále Čechům příliš mnoho neříká, zjistila Česká bankovní asociace.

Index bezpečnosti, jak Česká bankovní asociace nazývá souhrnné vyjádření toho, zda si lidé umí ochránit své mobily, e-maily či hesla před útoky hackerů, roste. Je dokonce nejvyšší za posledních pět let, co ho ČBA sleduje.

Přesto základní zjištění z průzkumu o chování Čechů nejsou úplně v pořádku. S internetovým bankovnictvím ještě mnozí lidé zacházejí stejně, jako kdyby hlavní dveře do svého bytu nejen nezamykali, ale aby to zloděj neměl komplikované, ani je nezavřou.

Hesla na internetu měníme nejčastěji jednou ročně, ale někdy i méně často. Volíme slabší hesla, abychom si je lépe zapamatovali, ale tím právě otevíráme pomyslné dveře.

Foto: ČBA

Graf: jak často lidé mění svá hesla.

Čtvrtina lidí přitom přiznává, že zažila hackerský útok. Nejčastější cestou, kudy nám hrozí únik dat, nebo dokonce rovnou peněz, je e-mail. Tváří se jako zpráva od důvěryhodné instituce (banky, vašeho zaměstnavatele, úřadu), ale ve skutečnosti z vás má vytáhnout přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

S tím, jak roste počet lidí, kteří si banku přesunuli do svého mobilu (v podobě bankovní aplikace), je alarmující také zjištění z průzkumu, že polovina lidí věří, že je jejich mobil ochráněn, aniž by si tam sami instalovali nějakou ochranu.

Údaje jsou o to víc varující, o co víc Češi začínají používat například platební karty. Společnost MasterCard zaznamenala v prvních třech čtvrtletích letošního roku nárůst plateb o 18 procent, o více než desetinu se zvýšil i objem plateb. Lidé si rychle zvykli na používání karet při placení menších částek. Celkem loni Češi učinili více než miliardu transakcí platební kartou za téměř 700 miliard korun.

Foto: ČBA

Graf: jak zabezpečují lidé své mobily.

Index bezpečnosti v letošním roce dosáhl na 65 bodů ze 100. „Je to i díky tomu, že se téma kybernetických útoků dostává do médií a přes ně k široké veřejnosti. Z výsledků však nemůžeme dělat žádnou senzaci, v porovnání s ostatními zeměmi jsme stále na průměrných hodnotách,“ uvádí Tomáš Hládek, poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost.

Celkově však v indexu pouze 40 % Čechů dokázalo, že bezpečnost berou vážně. K dokonalosti jim v rámci testu chybí jen častější frekvence změny PIN kódů ke kartám a hesel na sociálních sítích. Necelá třetina naopak dodržuje jen základní poučky a ochranu svých údajů příliš neřeší. „Chování Čechů se v průběhu let příliš nemění, i když dochází ke zlepšení v oblasti aktualizace zabezpečení a změn hesel v počítači. Všichni bez výjimky by však měli dodržovat alespoň tři zásadní pravidla. Tím prvním je mít všechna zařízení – a tedy i mobilní telefony – řádně zabezpečená kvalitním a aktualizovaným antivirovým programem. Zadruhé je potřeba mít silná hesla a pravidelně je měnit – ať už ta od zařízení, účtů, ale třeba i od karet. A zatřetí je nutné být na internetu stále v pozoru. Znamená to například neotevírat podezřelé e-maily a přílohy od neznámých adresátů,“ upozorňuje Hládek.

Reklama

Doporučované