Hlavní obsah

Jana Nečasová byla u soudu půl hodiny. Vysvětlovala, proč je nevinná

Jana Nečasová přišla k soudu, aby vysvětlila, proč je nevinná.

 

Reklama

Advokát jí dal radu: Řekni, že jsi nevinná. Žalobce však pro bývalou premiérovu sekretářku navrhuje za zneužití tajné služby 3,5 roku vězení.

Článek

Bývalá ředitelka premiérovy kanceláře a nyní partnerka expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová, přišla v doprovodu svého manžela k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 přednést svou závěrečnou řeč v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby.

Novinářům neodpovídala na žádné otázky. Neřekla tak ani to, na čem svou závěrečnou řeč založila. Trochu sdílnější byl její advokát Eduard Bruna. Před kamerami řekl, že dal Nečasové jednu základní radu. Aby soudu řekla, že je nevinná.

Nečasová je obžalována spolu se třemi bývalými důstojníky vojenské tajné služby. Podle obžaloby si jejich prostřednictvím objednala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Státní zástupci jsou přesvědčeni, že chtěla na Radku Nečasovou získat kompromitující informace, které by expremiéra přiměly k rozvodu.

Video: Co řekl v utajení o akci policejní expert na sledování a odposlechy

U soudu vypovídal minulý týden klíčový svědek v případu sledování Radky Nečasové.Video: Lukáš Marek

Nečasová strávila v soudní síni jen něco málo přes půl hodiny. Její závěrečná řeč tak nebyla dlouhá. Nečas musel zatím čekat na chodbě. Stejně jako v minulých dnech se totiž jednání kvůli utajovaným skutečnostem konalo s vyloučením veřejnosti.

Po své závěrečné řeči hned Nečasová opustila soudní síň a v doprovodu svého manžela odešla z justiční budovy zadním vchodem, aby se vyhnuli novinářům.

Státní zástupce požaduje pro manželku expremiéra tři a půl roku vězení. Pro bývalé důstojníky vojenské tajné služby pak chce tresty v rozmezí tří až čtyř let.

Soud původně plánoval vynesení rozsudku už na čtvrtek. Protože se ale omluvil jeden z obhájců obžalovaných, své rozhodnutí soud oznámí až ve středu 22. listopadu.

Reklama

Doporučované