Hlavní obsah

Janáčkova filharmonie nemůže koncertovat, tak natáčí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Janáčkova filharmonie Ostrava nemůže vinou epidemie koronaviru koncertovat, tak natáčí. Pořídila například nahrávku děl francouzského skladatele Daniela Aubera pro nakladatelství Naxos či kolekci známých koled pro Českou televizi.

Článek

„Vzhledem k tomu, že současná situace stále neumožňuje pořádat koncerty pro publikum v sále, věnuje se ostravský orchestr činnostem, které možné jsou. Jednou z nich je nahrávání,“ uvedla mluvčí orchestru Jana Knižátková.

Na přelomu listopadu a prosince nahrávala Janáčkova filharmonie operní předehry a mezihry francouzského skladatele Daniela Aubera pro prestižní vydavatelství Naxos. Posléze přišla na řadu kolekce známých koled pro Českou televizi. Ta využije vzniklou nahrávku v pořadu nazvaném Vánoční koledy v obýváku, v němž koledám na Štědrý den dodají slova známé osobnosti, jako Tomáš Klus, Adam Plachetka s Kateřinou Kněžíkovou a další.

„Jednotliví členové orchestru se sice mohou v této době připravovat doma, ale pro práci na vzájemné souhře, která je pro symfonický orchestr určující, to není zdaleka ideální. Jsme proto rádi, že se nám daří na danou situaci flexibilně reagovat a umožnit alespoň tímto způsobem spolupráci celého orchestru. Navíc se jedná o ekonomicky přínosnou aktivitu, která je pro nás v této době logicky mimořádně důležitá,“ řekl ředitel filharmonie Jan Žemla.

Členové orchestru byli při nahrávání v sále Domu kultury města Ostravy rozsazeni podle platných pravidel s patřičnými rozestupy a nahrávání absolvovali v rouškách.

Reklama

Doporučované