Hlavní obsah

Janáčkovo divadlo v Brně prochází největší opravou v dějinách. Skončí až příští rok a stát bude 600 milionů

Opravy Janáčkova divadla v Brně se protáhnou a prodraží.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekonstrukce baletní a operní scény Národního divadla v Brně se prodlouží i prodraží. Dělníci v Janáčkově divadle pracují už osm měsíců. Opravy za téměř šest set milionů korun skončí příští rok v září.

Článek

Zkoušejí třeba v Moravské galerii mezi obrazy. Operní pěvci jsou běžně zvyklí na perfektní akustiku, už osm měsíců však musejí vzít zavděk provizorním prostorám. Janáčkovo divadlo, které slouží jako domovská scéna pro balet a operu Národního divadla v Brně, prochází největšími opravami v padesátileté historii.

Herci tak zkoušejí na různých místech v Brně. A jejich pendlování oproti plánům potrvá až do podzimu příštího roku. Opravy za 583 milionů korun se totiž prodražily o 60 milionů korun a dělníky zbrzdil třeba nález azbestu ve stěnách nebo střecha v dezolátním stavu.

Divadlo se návštěvníkům otevře už sedmáctého listopadu tohoto roku. Příhodami lišky Bystroušky startuje mezinárodní festival Janáček Brno. V té době už bude hotová většina oprav. Dlouho plánovanou třítýdenní akci nechtělo město rušit nebo přesouvat do nevyhovujících míst.

Stavbaři pak budou v prvním pololetí příštího roku dokončovat zkušebny, sborové sály a venkovní prostory divadla. Definitivně má být hotovo v září.

Reklama

Související témata:

Doporučované