Hlavní obsah

Jančura koupí 15 lokomotiv Bombardier, příští rok plánuje dvojnásobný výkon svých vlaků

Foto: Regiojet

Lokomotiva Bombardier v barvách Jančurova RegioJetu.

Reklama

Soukromý železniční dopravce RegioJet nakoupí 15 nových vícesystémových lokomotiv od společnosti Bombardier. Nasadí je na současné i nové vnitrostátní a mezinárodní spoje. Jde o lokomotivy nové generace Traxx MS3, uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Článek

Cenu smluvní strany nekomentovaly. Na trhu se cena těchto lokomotiv pohybuje kolem 100 milionů korun a jde o dosud největší jednorázový nákup železniční techniky, který firma Radima Jančury udělala.

Dopravce si pořídil od kanadského výrobce několik lokomotiv již v předchozích letech a nynější nákup souvisí s plánovanou expanzí. Od prosince zavádí rychlíky z Brna do Bohumína a také od června příštího roku protáhne své vlaky z Prahy do Vídně a do Budapešti. V příštím roce předpokládá růst výkonů na dvojnásobek. „Součástí smlouvy je také opce na dodávku až desítek dalších lokomotiv,“ uvedl Ondrůj.

Anketa

Jak často jezdíte vlakem?
Každý den
13,8 %
Párkrát týdně
10,7 %
Občas, ale ne častěji než jednou týdně
15,2 %
Jen příležitostně
46,2 %
Vůbec
14,1 %
Celkem hlasovalo 18260 čtenářů.

Do budoucna chce RegioJet vozový park vícesystémových lokomotiv, tedy těch, které mohou jezdit na více napájecích systémech, unifikovat. Nyní provozuje i lokomotivy Siemens Vectron, které si pronajímá, a také 30 let staré stejnosměrné lokomotivy Škoda.

Vlaky RegioJetu, které jezdí v Česku, na Slovensku a v Rakousku, cestovalo letos v prvním pololetí zhruba 3,1 milionu cestujících, což je meziročně o 12 procent více. Obsluhují tratě z Prahy na Ostravsko a dále na východní Slovensko, z Prahy do Brna a dále do Vídně a Bratislavy. Na Slovensku jezdí v závazku veřejné služby z Bratislavy do Komárna. V Česku začne dopravce od prosince provozovat nejen rychlíky z Brna do Bohumína, ale také osobní vlaky na několika tratích v Ústeckém kraji.

Dopravce také chystá provoz vlaků z Prahy přes Polsko na Ukrajinu. Mají jezdit od poloviny roku 2020.

Reklama

Doporučované