Hlavní obsah

Janečkova zástupkyně bude nejspíše šéfkou Finanční správy. Jejího soupeře ministerstvo ze soutěže vyloučilo

Výběr ostře sledovaného DPH v Janečkově éře rostl pomaleji než příjmové daně.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martina Janečka by mohla nahradit jeho zástupkyně Tatjana Richterová.

Článek

Novou šéfkou Generálního finančního ředitelství se nejspíše stane Tatjana Richterová. V současné době je totiž jedinou uchazečkou o tento post.

Václava Poloka – druhého účastníka výběrového řízení – ministerstvo financí podle zjištění Seznamu vyloučilo. Podle státního tajemníka ministerstva Petra Bejčka nesplňoval podmínky soutěže.

Polok pracoval na finančním úřadu čtyřiadvacet let. Momentálně ale působí jako auditor Městské nemocnice v Ostravě.

„V průběhu uplynulých dnů jsem skutečně obdržel písemné vyrozumění státního tajemníka ministerstva financí o vyřazení mé žádosti z výběrového řízení,“ potvrdil Seznamu Polok. Důvodem podle něj bylo, že v současné době nepracuje jako státní zaměstnanec.

„Ministerstvo financí se k probíhajícímu výběrovému řízení nebude až do jeho ukončení vyjadřovat,“ uvedla Šárka Šmolíková z tiskového oddělení.

Šéf Finanční správy Janeček: Omlouvám se novomanželům.Video: Seznam Zprávy

Druhá uchazečka ve výběrovém řízení Tatjana Richterová patří mezi oblíbenkyně ministryně financí Aleny Schillerové.

Je zároveň zástupkyní končícího šéfa Finanční správy Martina Janečka. Ten se rozhodl rezignovat s koncem letošního roku. O tom, že Richterová Janečka nahradí, se spekuluje už několik měsíců. A v současné době je málo pravděpodobné, že by se ředitelkou nestala.

Janeček ve Finanční správě pracuje od roku 2003. Poslední čtyři roky je pak generálním ředitelem. V minulosti se například zaměřil na rozkrývání daňových podvodů. V éře, kdy byl ministrem financí Andrej Babiš, měl na starosti rovněž zavedení elektronické evidence tržeb.

V poslední době ale čelil také jeho úřad kritice. A to například kvůli takzvaným zajišťovacím příkazům.

Tento nástroj se používá tehdy, když se má zabránit tomu, aby majetek společností zapojených do daňových podvodů zmizel z dosahu soudů a úřadů. Jenže Nejvyšší správní soud v některých případech řekl, že úředníci Finanční správy jednali nezákonně.

Reklama

Doporučované