Hlavní obsah

Janek a Jonáš Ledečtí nabízejí knihu s verši a obrázky pro děti i rodiče

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dětem i rodičům je určen soubor básní s názvem Verše potrhlé. Básně odehrávající se ve zvířecí říši napsal hudebník Janek Ledecký.

Článek

Výtvarného konceptu knížky se ujal jeho syn Jonáš, který je komiksovým kreslířem. Křest knihy se uskuteční 29. září v prodejně Luxor v pražském centru Palladium. Knihu pokřtí dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, dorazit by měli někteří herci, kteří namluvili audioverzi knihy. V rozhovoru s ČTK to řekl Janek Ledecký.

„Básně ve Verších potrhlých jsou hlavně pro všechny, kdo neznají odpovědi na otázky, které jste si nikdy nepoložili. Třeba: Myje zmije zmiji? Platí laně daně? Když nastoupí na beach volejbalový kurt hroch s lenochodem, budou podávat horem nebo spodem? Kdo srovná sysla po návratu z hospody do latě? Jakou dietu drží žabáci před závody ve skoku do vody?“ řekl autor.

První Ledeckého básně vznikly loni při jeho pobytu v Řecku. Skladatel a textař zjistil, že se mu hromadí takové, u kterých neví, jakým způsobem by je zpracoval hudebně. Ukázal je doma manželce a dětem a oni mu řekli, ať napíše další. „Když jsem měl prvních pět, přišlo mi zvláštní, že jsou všechny o zvířátkách. Tak jsme to zachoval, se zvířátky se v textech pracuje dobře, protože jsou s nimi spojené typické charaktery, to vědí všichni autoři bajek,“ řekl Janek Ledecký.

Když měl hotových prvních deset básní, nabídl je k ilustraci synovi. „Zaujaly mě, kdyby se mi nelíbily, nešel bych do toho. Rád kreslím zvířata a vždycky jsem chtěl ilustrovat dětskou knihu. Občas jsme měl k básním nějakou připomínku, ani ne tak kreslíře, jako spíše čtenáře,“ řekl Jonáš Ledecký.

Všech 25 básní doprovází jeho barevné ilustrace s množstvím různých zvířat. „Všechna se mi malují dobře, byl jsem vyškolený z práce na komiksu Karel IV., kde jsou koně. Kdo udělá koně, může už kreslit cokoliv,“ podotkl ilustrátor.

Kniha je vybavena QR kódem, který do telefonu načte audioverzi Veršů potrhlých v podání známých herců a hereček. Ledeckého verše recitují Roman Vojtek, Marek Eben, Berenika Kohoutová, David Matásek, Iva Pazderková, Ivana Chýlková, Petr Rychlý, Tomáš Novotný, Pavla Tomicová, Hynek Čermák, Pavel Zedníček, Jakub Kohák, Ondřej Sokol, Marek Taclík, Vojta Kotek, Jakub Prachař, Jitka Čvančarová, Jan Cina, Sabina Laurinová, Aleš Háma a další. „Snažil jsem se v básničkách udržet rytmus, lidé z herecké branže si pochvalovali, že se jim to dobře recituje. Měl jsem hroznou radost z toho, jak se u nahrávání bavili,“ řekl Janek Ledecký.

Zpěvák a skladatel Janek Ledecký je známý svými hity Budu všechno, co si budeš přát, Pěkná, pěkná, pěkná, Proklínám, Na ptáky jsme krátký nebo Všechno bude fajn. Ledecký hrál v několika muzikálech, některé, jako například Hamlet, Galileo, Iago, sám složil.

Ilustrátor Jonáš Ledecký mimo jiné pracoval na komiksu o Karlu IV. Vyšel k 700. výročí panovníkova narození počátkem května 2016 pod názvem Karel IV. Pán světa. V roce 2018 vyšel komiks Kapsy podle Čapkových Povídek z jedné a druhé kapsy, kde je autorem scénářů a jedním z výtvarníků projektu. Současně spolupracoval s časopisem Playboy, kde vytvářel pravidelnou komiksovou dvoustranu. V roce 2015 měl stálou expozici ve Vinárně Na šikmé ploše. O čtyři roky později vystavoval průřez své tvorby v Apple Museum v Praze. Své sestře Ester Ledecké navrhuje lyžařské a snowboardové kombinézy.

Reklama

Doporučované