Hlavní obsah

Janek Ledecký - celých deset let se Žentourem byl jeden velký mejdan, měl jsem pocit, že o tom to hlavně je

Moje místa: Janek Ledecký (1. část).Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

V pořadu Moje místa vám dnes představíme vystudovaného právníka, skladatele, hudebníka a zpěváka Janka Ledeckého. Nechá nás nahlédnout do svého soukromí a ukáže, jak vypadaly přípravy na velké vánoční turné, se kterým teď brázdí česká města. A také zavzpomíná na úplné začátky.

Článek

Scházíme se na Starém Městě, kde Janek Ledecký bydlí už od 19 let a jak sám říká, nedá na to dopustit. Navíc, díky tomu, že právě v této části je zásadní převaha turistů, může bez problémů vyjít sám do ulic a pěšky tak chodí i na zkoušky muzikálu IAGO do divadla v Hybernské. Ani během našeho natáčení žádný rozruch v ulici nevyvolává.

Tentokrát ale vyrážíme Jankovým cadillacem na Prahu 8 – do zkušebny.  Zkouší s poměrně novou kapelou a s hudebníky o generaci mladšími. „Na bubeníka jsem dělal konkurz. Přihlásilo se 117 bubeníků a bubenic,” říká Ledecký.

I on sám se do hudební branže dostal díky konkurzu, když kapela Žentour hledala zpěváka. Byl tam ale vlastně přijatý nadvakrát - poprvé ho totiž kapela přijala, ještě když měl dlouhé vlasy, a když přišel za týden dohola, mysleli si, že je to někdo úplně  jiný a přijali ho také.

„Já jsem v té době ujížděl na Rolling Stones, Ivanu Hlasovi a tady se najednou zpívaly texty jako ze slabikáře pro zváštní školu - jakože nová vlna,“ říká Ledecký s tím, že některé texty si pamatuje dodnes: „Véno, véno, přines vanu, vykoupeme naši vanu.“

Když pak vyzkoušel sólovou kariéru, věděl, že už se do kapely vracet nechce. „Já mám pocit, že celých těch deset let s Žentourem byl jeden velký mejdan. Tenkrát jsem měl pocit, že o tom to hlavně je. Že je to princip té muziky,“ dodává Ledecký s tím že je rád, že přišel na to, že ostatní slavné kapely vedle toho velkého mejdanu věnují spoustu času psaní, vymýšlení muziky a cvičení na nástroje.

Letos už po dvacáté vyrazil na vánoční turné s Nostitz Quartet. Proč je lepší být sólo zpěvákem než členem kapely, co si o něm myslí zpěvačky z jeho doprovodné kapely a jak si zjednat pořádek ve zkušebně? To vše uvidíte v prvních dvou dílech pořadu Moje místa.

S Jankem Ledeckým.

Reklama

Související témata:

Doporučované