Hlavní obsah

Janek Rubeš: Jak najít chlápka, co vám visí 7 a půl míče (návod pro policii)

Janek Rubeš
reportér

Jak směnárny porušují zákon, reportáž Janka Rubeše a Honzy Mikulky.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

 

Reklama

ČNB udělila tento týden trojici směnáren pokuty v celkové výši sedm a půl milionu korun. Nebudu zabředávat (zabrušovat, hehe) do toho, jak směnárny porušovaly a mimochodem dál vesele porušují zákon. Ale spíš by mě zajímalo, kdo těch sedm a půl milionu zaplatí. A jestli vůbec.

Článek

Proto bych tenhle komentář pojal spíš jako návod pro Celní úřad (kterému by měla pokuta dorazit) a policii, kdyby se do toho chtěla zapojit. Pokud vám peníze na účet nepřijdou do třiceti dnů, a mě by to teda zarazilo, kde hledat toho, kdo vám dluží? Mně kdyby někdo visel sedm a půl míče, určitě bych se ho snažil najít.

Zkusme si to na společnosti Pemex, která má zaplatit tři miliony. V této společnosti byl jednatelem Vlastimil Machyniak. Toho není tak složité najít. Pojedete na Slovensko cca sedm hodin, do obce Točnica. Je to poslední dům na konci vesnice. Když už tam budete, určitě mrkněte i přes ulici, tam totiž bydlí pan Stano, fajn chlápek, který vlastní firmu společně s panem Dočekalem, kterého jste už jednou pokutovali za směnárnu na Hlavním nádraží.

Náhoda, co? Já vím, taky jsem se divil.

No, a když už budete v Točnici, doporučuji zajet ještě do Lučence – skvělej burger a pivo. No, to jsem odbočil, ale vy určitě odbočte taky, a to do Haliče. Malinká vesnice, pár stavebnin, pohřební služba, hospoda na návsi, ale hlavně další majitel pražských směnáren – Juraj Palaga. Rodinej domek taky na kraji vesnice. Juraje jste sice zatím nepokutovali, ale jeho kamaráda Juraje Garaje jo! Já vím, Juraj sem, Juraj tam… Starej Garaj dělá u starýho Palagy ve stavebninách, prej tam i bydlí, má to nějaký těžký. Asi se mu ještě přitíží, až zjistí, že vlastnil firmu, která teď dostala pokutu dva míče. On ji teda potom, co dostala tu pokutu, přepsal na člověka, co neexistuje, na Ukrajinu, ale to si nejsem jistej, že klapne, takovej lacinej úhybnej manévr, co?

Kdo ale na Ukrajině existuje, je pan Mykola Bondar. Strašnej sympaťák, ale bohužel, stejně jako v předchozích případech, musíte vy za ním a ne on za váma. On totiž bydlí v Kyjevě a podle toho, co nám řekl, nemá pas, aby mohl vycestovat. Do Kyjeva bych doporučil letět s Ukraine Airlines, já vím, špatná pověst, ale servis super. Číslo na pana Bondara rád dodám, doma asi nebude, neb je to dělník na stavbách, tak se často pohybuje. Taky si nejsem jistej, jestli právě bude mít u sebe tři mega cash.

Já vím, je to takovej česko-slovensko-ukrajinskej guláš. Taky se v tom už někdy přestávám orientovat. Kdo se v tom určitě orientuje líp, je manažer všech těchhle lidí, a to je Jan Dočekal z Jihlavy, kamarád od Vlasty Machyniaka, toho z Točnice. Asi by bylo nejjednodušší se spojit s klukama a nějak si to vyříkat. Oni už budou vědět. Tak přeci jen, není to jejich první ani poslední směnárna, ani pokuta.

Reklama

Související témata:

Doporučované