Hlavní obsah

Jankto napodobil Özila a založil esportový tým. Odměny zůstávají hráčům, mám to pro zábavu, říká

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jakub Jankto strávil v dospívání spoustu času vedle fotbalového hřiště také u videoher.

Reklama

Vedle fotbalových klubů zakládají v posledních letech esportové týmy také samotní fotbalisté.

Článek

Na začátku září založil svůj esportový tým Sampi český fotbalový reprezentant Jakub Jankto, který dokonce v roce 2013 skončil pod přezdívkou SampinO čtvrtý na mistrovství republiky ve videohře FIFA. „Už jako malý jsem hodně hrál počítačové hry. Ze školy jsem šel na trénink, poté chvíli za barák a nakonec až do noci k počítači,“ vysvětluje Jankto svůj vztah k virtuální realitě.

V současnosti mladou generaci láká mnohem více esport než tradiční sport, což se odráží v číslech sledovanosti. Pro příklad, v Severní Americe sleduje esport více lidí než lední hokej. „Dnešní děti sport nezajímá, hrají už jen hry, což je podle mě špatně. Musí se to dobře skloubit. Vždy jsem měl sen založit svůj esportový tým, což se mi teď povedlo,“ pokračuje fotbalista Sampdorie Janov.

Janktův tým soutěží ve čtyřech hrách. Nechybí sportovní simulace NHL a FIFA, závodní simulace Trackmania 2 a také týmová hra Rocket League. „S fotbalem bych vyjednávání s hráči nesrovnával. Jde o diametrálně odlišné jednání. Na druhou stranu je pravda, že se mi povedlo dohodnout s několika opravdu skvělými zahraničními hráči,“ pokračuje Jankto.

Tym Sampi reprezentují v NHL dva finští hráči Erik „Eki“ Tammenpää a Arttu „Artuzio“ Mustila. První jmenovaný je dokonce letošní světový šampion v NHL. Dres Sampi ve FIFA oblékají Bulhar Stanislav „WickyBG“ Chakarov a také Čech Lukáš „DiDa“ Černý, se kterým se Jankto potkával v době, kdy sám hrával na vysoké úrovni. Trackmanii 2 hraje za tým Sampi Francouz Benjamin „Kronos“ Suzenne a týmovou Rocket League trojice Čechů Marek „nalmon“ Weiser, Denis „Deviix“ Dvořáček a Petr „Lauty“ Lauterkranc.

„Starám se, aby mí hráči dostávali výplaty. Nově mám vedle sebe Jakuba Faula, který se stará o celý chod týmu. Takže to pro mě nebude tak náročné. Osobně se starám o administrativu, komunikaci a mediální stránku našeho týmu. Chci, aby bylo všechno dokonale připraveno,“ vysvětluje český fotbalový reprezentant.

Šéf jednoho z nejstaršího esportového týmu v Česku eSuba Ladislav Dyntar nedávno v rozhovoru pro Seznam prozradil, jak je to se smlouvami s profesionálními hráči. „Staráme se o základní plat s tím, že do týmu ve většině případů jdou procenta z výher hráčů na jednotlivých turnajích.“

Podívejte se na celé video se zakladatelem eSuby

Rozhovor se zakladatelem eSuby Ladislavem Dyntarem.Video: David Janeczek

Šéf týmu Sampi Jakub Jankto ale nezaložil esportový tým, aby na něm vydělával. „Mohl jsem smlouvy s hráči postavit tak, abych měl částečný zisk z jednotlivých turnajů, kterých by se kluci účastnili. Nicméně to dělám jen pro zábavu a nemám ambice, abych si esportem vydělával. Klukům tak nechávám veškeré finanční výhry, navíc mají proplacené všechny cesty a věci, které potřebují k hraní a k tomu dostávají slušný plat,“ pokračuje odchovanec pražské Slavie.

„Kdybych esport postavil na byznysu, tak by to pro mě nebyla zábava. Mám další projekty mimo fotbal, ve kterých tvrdě pracuji a daří se mi v nich,“ vysvětluje Jankto, který nedávno pro server bezfrazi.cz uvedl, že si sice občas nějakou radost udělá, ale třeba automobil má už více než tři roky stejný. „Radši dávám peníze do investic, které mi do budoucna budou vydělávat. Takhle mě vycepoval hlavně táta, učil mě myslet dál než k postranní lajně hřiště.“

O tom, že virtuální svět stále více prostupuje do toho reálného, svědčí i fakt, že během září vstoupila do esportového světa také fotbalová Sparta, která napodobila týmy jako Manchester City, AS Řím, FC Kodaň, Wolfsburg či West Ham. „Vím, že i můj fotbalový tým Sampdoria Janov teď založila FIFA tým. Hodně se to rozšiřuje a ještě to poroste,“ věří Jankto.

Asi největší fotbalovou hvězdou, která si rovněž nedávno založila svůj esportový tým, je Mesut Özil. Na rozdíl od Jankta se ale bývalý německý reprezentant rozhodl pouze pro FIFA tým. „Není to nic výjimečného. Obecně jdou videohry každým rokem nahoru. Občas se bavím se sportovci z různých klubů a nevěřili byste, kolik hodin denně stráví videohrami,“ vysvětluje na závěr fotbalista.

Reklama

Doporučované