Hlavní obsah

Janoušek se ještě může vrátit do vězení. Soud zveřejnil důvody

Roman Janoušek zatím do vězení nemusí.

Reklama

Podle soudu je nyní těžké říct, jak se bude zdravotní stav Romana Janouška vyvíjet a jestli se tak do vězení ještě vrátí.

Článek

Politický podnikatel Roman Janoušek je podle lékařů dlouhodobě vážně nemocný. Přesto jeho případ není natolik výjimečný, aby mu byl prominut zbytek z jeho 4,5letého trestu.

Pražský městský soud tak mimo jiné zdůvodňuje, proč odmítl variantu, že by se už nikdy nemusel Janoušek vrátit do vězení. V něm si zatím odseděl zhruba čtvrtinu trestu. Byl odsouzen, jak je známo, za to, že řídil opilý, srazil a vážně zranil ženu.

Seznam kompletní zdůvodnění soudu získal poté, co ho soudce Tomáš Kubovec sepsal a následně si ho převzali jednotliví aktéři případu. Včetně odsouzeného Romana Janouška.

Roman Janoušek byl loni obviněn v další kauze: 

Video: Vojtěch Blažek

V dokumentu Kubovec popisuje, jak dospěl k závěru, že ve své době vlivnému muži na tuzemské politické scéně nepromine zbytek jeho trestu.

Soudce měl k dispozici tři znalecké posudky Janouškova zdravotního stavu. Dále je ve spise minimálně dalších šest lékařských zpráv, mimo jiné od lékaře Davida Netuky z pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Netuka do ní také napsal, že další operace není možná, a také, že není pravděpodobné, že se Janouškův stav zlepší. V minulosti podstoupil již minimálně dvě operace poté, co měl hematom v hlavě, údajně způsobený při nehodě na lodi v Chorvatsku.

Pro soud byl však důležitý posudek znalců Fakutlní nemocnice v Olomouci. Ti, jak uvádí Kubovec, napsali, že Janouškův průběh onemocnění nelze odhadovat.

„Užití institutu upuštění od výkonu trestu, respektive jeho zbytku je dle názoru soudu namístě ve výjimečných náležitě odůvodněných případech, neboť jeho aplikací dochází k faktickému zániku možnosti státu vynutit na odsouzeném trest nebo jeho zbytek vykonat,“ vysvětlil Kubovec s tím, že Janoušek právě tímto případem ještě není.

Soud řešil i to, jestli by se mohl zpět do vězení někdy vrátit. „Soud dospěl k názoru, že lze velmi obtížně stanovit prognózu a reálné možnosti fungování odsouzeného do budoucna,“ doplnil Kubovec.

Janoušek si po tomto rozhodnutí podal stížnost proti zamítnutí své žádosti o prominutí zbytku trestu. Kauzou se tak bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze. Jeho mluvčí Simona Heranová však uvedla, že stížnost zatím ještě nedostali.

Reklama

Doporučované