Hlavní obsah

Janoušek: víc doma než ve vězení. A ani se do něj už nemusí vrátit

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Tady se to stalo: Reportér Seznam Zprávy na místě nehody, která dostala Romana Janouška do vězení.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Soud vyhověl další stížnosti podnikatele Romana Janouška a přerušil mu na rok trest.

Článek

„Politický podnikatel" Roman Janoušek, který měl v Praze v éře primátora Pavla Béma nebývalý vliv, se do vězení jen tak nevrátí.

Poté, co soud již potřetí řekl, že kvůli Janouškově zdravotnímu stavu přerušuje jeho trest, stráví vlivný lobbista na svobodě více času, než za branami brněnské věznice.

Janoušek zatím ve vězení pobyl 16 měsíců ze 4,5letého trestu za to, že při nehodě v opilosti vážně zranil ženu. Jenže ještě o čtyři měsíce víc - celkem 20 měsíců - strávil nebo nyní stráví Janoušek na svobodě, pokud se sečte doba, na kterou mu soud přerušil trest.

Ve hře je i možnost, že se do vězení už nevrátí. „Teoretická varianta, že nenastoupí, sice existuje, ale pravděpodobnost, že nastane je malá,“ říká Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Podle zákona by mohl soud Janouškovi odpustit zbytek trestu, pokud by prokázal, že se léčí s nevyléčitelnou nemocí. Nebo v případě, kdyby mu udělil milost prezident republiky Miloš Zeman.

Janoušek v dokumentech, které dříve předložil soudu, tvrdil, že se jeho zdravotní stav zhoršuje od doby, kdy spadl na lodi v Chorvatsku. Poté se mu udělal hematom v hlavě a následně kvůli tomu podstoupil minimálně dvě operace.

Za mřížemi zatím strávil šestnáct měsíců. Pokud by byl ve vězení ještě o dva měsíce déle, mohl by podle mluvčí brněnského krajského soudu Simony Peškové požádat o podmíněné propuštění na svobodu.

„O podmíněném propuštění je možné uvažovat pouze u odsouzeného, který se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody. U odsouzeného je možné požádat po vykonání alespoň třetiny uloženého trestu,“ uvedla Pešková. Doba, kdy mu je trest přerušen, se přitom nezapočítává.

Svůj případ se snažil Janoušek v říjnu zvrátit, když žádal Městský soud v Praze, aby jeho případ znovu otevřel. Soudce ale jeho žádost nakonec zamítl.

Reklama

Doporučované