Hlavní obsah

Janouška dostalo 20 krabic dokumentů. Policisté tak vědí o podvodech s krevními testy

Lobbista Janoušek je obviněný z praní peněz v novém případu.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Policie stíhá pět lidí z blízkosti společnosti Chambon včetně známého podnikatele.

Článek

Když se před osmi lety objevila ve zdravotnictví firma Chambon, lékaři se divili: Jak se jí podařilo raketově vyšvihnout mezi špičku v oboru krevních testů? A komu vlastně patří?

Dnes policie tvrdí, že otázky rozklíčovala: Stíhá pět lidí z blízkosti Chambonu včetně známého podnikatele Romana Janouška. Podle vyšetřovatelů pral peníze, které společnost získala na základně zfalšovaných vyšetření.

Janoušek a manažeři firmy si údajně podvodem přišli na 176 milionů.

Podle zjištění Seznamu byla jedním ze zlomových momentů několikaletého vyšetřování akce, která se odehrála loni v létě. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu přišli neohlášeně do bývalého sídla Chambonu na Evropské ulici v Praze, respektive do tehdejší kanceláře společnosti Synlab, která Chambon v roce 2011 koupila.

Vydejte nám krabice

Policisté očividně věděli, po čem jdou. Vyžádali si zhruba 20 krabic s takzvanými žádankami za roky 2009 až 2011. Ačkoli už měly být skartované, z neznámého důvodu je stále ještě nástupnická společnost skladovala.

Žádanky jsou pro policisty důležitým důkazem. Dokážou díky nim, jestli konkrétní lékaři skutečně posílali své pacienty na vyšetření krve. A v jaké výši tyto testy proplácely pojišťovny.

Právě tohle má být zjednodušeně princip celého podvodu. Chambon podle policie dělal testy pacientům, kteří žádná vyšetření nepotřebovali. Nebo vykazoval zdravotním pojišťovnám mnohem dražší vyšetření, než bylo potřeba. Jeden kompletní imunologický test přitom může vyjít na stovky tisíc.

V případu Chambonu jsou obvinění lidé dlouhodobě spojení s Janouškovým byznysem - podnikatelé Luboš Pašek a Petr Ullrich.

Romana Janouška přitom policisté neviní přímo z účasti na podvodu. Ale z praní špinavých peněz, protože dostával ze Chambonu pravidelné platby. A věděl podle nich, že pocházejí z trestného činu.

Jeho advokát Lukáš Trojan říká, že to byl běžný plat. A tudíž není důvod Janouška stíhat.

Video: Rozhovor s advokátem Lukášem Trojanem

Rozhovor s advokátem Romana Janouška.

Vybudovali firmu a pak ji prodali

Janoušek a jeho lidé zřejmě v Chambonu vydělali hned dvakrát. Jednak tím, že se firmě nebývale dařilo. Zadruhé že v roce 2011 od nich společnost odkoupil německý koncern Synlab. Policisté dopátrali, že Janoušek, Pašek a Ullrich vyinkasovali dohromady stovky milionů.

Společnost Synlab dnes říká, že nemá s minulostí Chambonu nic společného. A že se vše podezřelé odehrálo ještě před tím, než ji koupila.

Celý příběh nápadně připomíná kauzu, kterou Seznam popsal před dvěma týdny. Podvodnou laboratoř OmniLab, jež do roku 2014 podvedla Všeobecnou zdravotní pojišťovnu asi o 40 milionů. I ona vykazovala nákladná vyšetření na lidi, kteří je nikdy nepodstoupili.

Video: Případ OmniLab

Tunel ve VZP.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované