Hlavní obsah

Janouškovi hrozí návrat do vězení. Soudci v Brně už požádali o jeho spis se sledovačkou

Detaily z policejního sledování Romana Janouška.Video: Radek Nohl, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatel Roman Janoušek má přerušen trest ze zdravotních důvodů. Výsledky policejního sledování to zpochybňují. Soud v Brně to začne řešit.

Článek

Brněnský krajský soud si nechal poslat kompletní spis k případu podnikatele Romana Janouška, který byl odsouzen za dopravní nehodu s vážnými následky.

Soud to udělal po úterní zprávě, že Janoušek v době, kdy má ze zdravotních důvodů přerušen výkon trestu, navštěvoval bez doprovodu plovárnu v pražských Žlutých lázních nebo osamoceně podnikal výlety na kole.

Důvodem k přerušení trestu a tedy podmíněnému pobytu na svobodě přitom jsou lékařské zprávy, podle nichž by na tom jeden z kdysi nejvlivnějších podnikatelů v Praze měl být se zdravím tak špatně, že se neobejde bez odborného doprovodu.

Policisté, kteří Janouška v červenci a na začátku srpna zhruba měsíc na příkaz Vrchního soudu v Praze sledovali, však zjistili, že se v přerušení trestu odsouzený podnikatel chová tak, jako by žádnou pomoc dalších osob nepotřeboval.

Brněnští soudci se nyní k Janouškovu případu vrátí, přestože lhůta, po kterou mu byl trest přerušen a umožněn pobyt na svobodě, vyprší až na jaře příštího roku.

O tom, že podnikatel se po dobu dalších dvou let nebude muset vrátit do vězení, totiž rozhodl soud v Brně loni v květnu.

Ve vězení si měl Roman Janoušek odpykat trest 4,5 roku za dopravní nehodu, při které vážně zranil ženu. Kvůli zdraví si za mřížemi zatím odseděl jen čtvrtinu.

Brněnský soud začne kauzu řešit poté, co tam celý Janouškův spis i protokol o sledování přijde od pražského městského soudu.

Podrobnosti k případu, například informace o nadcházejícím postupu ve věci, odmítá soud sdělit.

„K věci se soud nebude nijak vyjadřovat, dokud nebude vydáno rozhodnutí,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Zákon uvádí, že pokud soud zjistí, že odsouzený rozhodnutí o přerušení trestu zneužívá, může verdikt odvolat. Proti takovému rozhodnutí pak není podle několika oslovených advokátů možné podat stížnost. A odsouzený by se v takovém případě měl nejspíše vrátit do vězení.

Podle informací Seznamu kauzu Janoušek začal řešit také Ústavní soud. Na něj se obrátil Janouškův advokát Lukáš Trojan. Čeho se stížnost týká, ale neuvedl.

„Bohužel nemám zproštění mlčenlivosti ani souhlas ke komunikaci s médii,“ napsal Trojan. A nechtěla to říct ani mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Už v úterý ale Trojan řekl ČTK, že s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, který Janouškovi odmítl prominout zbytek trestu, nesouhlasí. Podle něho soudci vycházeli z nesprávných podkladů.

Zpráva ze sledování

Vrchní soud ve svém rozhodnutí zmiňuje například zprávy z policejního sledování Romana Janouška, které probíhalo mezi 8. červencem a 8. srpnem.

Vyplývá z něho třeba to, že Janoušek pravidelně jezdil do pražských Žlutých lázní. Tam ho vozil jeho řidič.

V oblíbeném rekreačním místě hlavního města, kde například v roce 2010 slavila ODS za účasti některých vlivných podnikatelů volební vítězství, už však Janouška nikdo nedoprovázel.

Ze zjištění sledujících policistů například plyne, že jeden den, bylo to 17. července, se Janoušek nechal odvézt ze Žlutých lázní do Galerie Meridian v centru Prahy.

Jeho projížďky na kole pak zaznamenala sledovací zpráva 23. července. Po poledni se Janoušek nechal odvézt několik kilometrů za Prahu. Zde v okolí Votic se pak bez jakéhokoliv dohledu projížděl, a jak připomíná zpráva soudu, teploty dosahovaly na celém území České republiky ke třiceti stupňům.

Reklama

Doporučované