Hlavní obsah

Janouškovi zbývají hodiny do návratu do vězení. Pomoci mu může už jen soud

Soud může odvrátit návrat Romana Janouška do vězení.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Roman Janoušek kvůli tomu, že trpí nevyléčitelnou nemocí, požádal soud o prominutí zbytku trestu.

Článek

Pražskému podnikateli Romanu Janouškovi zbývá jen pár hodin, než se bude muset vrátit zpět do vězení.

V současné době může jeho návrat za mříže odvrátit jen Městský soud v Praze. Ten by mu mohl prominout zbytek z jeho 4,5letého trestu za dopravní nehodu. Za ni byl odsouzen, když v roce 2012 opilý se svým luxusním vozem srazil a vážně zranil ženu.

Mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová Seznamu řekla, že Janoušek již o prominutí zbytku trestu požádal. Ale městský soud o jeho žádosti v pátek již rozhodovat nebude, protože podle mluvčí Markéty Puci nemá k dispozici celý spis. 

„Což teoreticky znamená, že by pan Roman Janoušek měl do výkonu trestu nastoupit 26. listopadu,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Podnikatel je v současné době na svobodě. Krajský soud v Brně totiž opakovaně řekl, že Janouškův zdravotní stav je vážný. A z toho důvodu Janouškovi trest přerušil. Jenže minulý týden jeho další žádost zamítl. A podnikatel proti tomu nepodal stížnost.

Brněnský soud ve svém pár dní starém zdůvodnění však také uvedl, že Janouškova prognóza zdravotního stavu nepřepokládá, že by se v brzké době uzdravil.

Trpí prý nevyléčitelnou nemocí. Pro tento případ zákon uvádí, že může být požádáno o prominutí zbytku trestu. 

Janoušek by se tak mohl v neděli vrátit za mříže brněnské věznice. Právě tady si naposledy svůj trest odpykával.

„Podle nového trestního zákoníku jsme povinni přijímat odsouzené sedm dní v týdnu a 24 hodin denně,“ prohlásila mluvčí brněnské věznice Dana Krejčířová.

I když je nemocný, mohly by mu hrozit další problémy se zákonem, pokud by do vězení nenastoupil.

Janouškův advokát Lukáš Trojan na otázky Seznamu nereagoval. V posledních dnech však několikrát řekl, že nemůže tento případ jakkoliv komentovat.

Reklama

Doporučované