Hlavní obsah

Jansta, to je óbr čáp, má za spojence prezidenta a AB, psal Pelta obdivně

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Jansta, předseda České unie sportu a šéf basketbalového svazu, obžalovaný v kauze sportovních dotací.

Reklama

Vlivný právník a lobbista Miroslav Jansta je mužem, který propojuje sport s vrchními patry české politiky. Podle policie ovlivňoval v roce 2017 nekale rozdělování dotací ve prospěch České unie sportu. Teď musí čelit obžalobě.

Článek

Krátce po listopadu 1989 jej do Federálního shromáždění kooptovali, když mu bylo sedmadvacet. Jako jediný komunistický poslanec tam Miroslav Jansta hlasoval pro návrh, aby se majetek KSČ vrátil lidu. Posléze vstoupil do ČSSD a jeho právní a lobbistickou kanceláří poblíž pražské Florence prošel za ta léta kus politických dějin mladé demokracie.

Policejní odposlechy a z nich vycházející obžaloba, která Miroslava Janstu viní z několika trestných činů, ovšem jednu tajuplnou komnatu otevírají. Redakce Seznam Zpráv měla možnost do obžaloby nahlédnout a zjistit, jak před třemi lety vypadala tajná jednání, v nichž Miroslav Jansta dosáhl navýšení dotace pro Českou unii sportu, jíž předsedá. A to o 11,5 milionu korun.

Síla a vliv. Ne kecy

Zároveň se z obdivných poznámek Miroslava Pelty, tehdy předsedy Fotbalové asociace, dozvídáme, jakou pozici a zákulisní moc Janstovi přisuzoval. Když si psal s další obžalovanou, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, vyťukal Pelta do své SMS:

„Mně se líbí na tobě, že máš čuch na to, kdo má a nemá vliv a sílu, a ne kecy. MJ (Miroslav Jansta) má největšího spojence ne v soc. dem., ale je to prezident a AB (Andrej Babiš). Je to óbr čáp.“

Hláška „Pozor, to je velkej čáp!“ patří mezi Peltovy nejoblíbenější. Proto novináři jemu samotnému začali přezdívat „Velkej Čáp“. Pro Janstu ale Pelta, německy hovořící rodák z Varnsdorfu, zvolil navíc i německou předponu „ober“, přepsanou foneticky do češtiny. Chtěl tím patrně naznačit, že Jansta je opravdu čápem nad čápy.

Foto: Profimedia.cz

V odposleších Miroslav Jansta několikrát zmiňuje, že měl schůzku s „klukama z Hradu“. Jak vidno na momentce z pohřbu Valtra Komárka, neváhá Jansta v případě potřeby ani upravit kravatu prezidentova poradce Martina Nejedlého. Vlevo přihlíží Vratislav Mynář.

Ve své SMS Pelta dále dodal: „MJ má hlavně vliv ještě v oblastech, o kterých se nemluví. je ti to jasný. A to je velkej, největší ve státě, vím, o čem mluvím.“

Diakritiku a interpunkci se do Peltovy SMS zaznamenané v obžalobě pokusila vložit redakce Seznam Zpráv. Stejně tak do další Peltovy esemesky: „Sport je Jansta, Pelta, Král a zbytek musí poslouchat a taky poslouchá, dělá se z toho věda, když budou nastavený programy a včas peníze, tak jsi vítěz.“

Coby šéf basketbalového svazu a v té době majitel basketbalového klubu z Nymburka se Jansta stal po pádu Sazky šéfem Českého svazu tělesné výchovy, přejmenovaného později na Českou unii sportu. Významnou roli v ní hrál i šéf fotbalu Miroslav Pelta či zmíněný Tomáš Král, předseda hokejové asociace.

A z této pozice Jansta dlouhodobě otevřeně lobboval za štědřejší přístup státu k českému sportu. Jansta podporoval myšlenku zřízení samostatného ministerstva sportu, nakonec vznik Národní agentury. Navzdory tomu, že je obžalován z trestných činů spojených s rozdělováním sportovních dotací, najdeme Janstu i dnes v poradním orgánu Milana Hniličky, prezidenta této agentury.

V roce 2017, stejně jako naposledy letos, ale sportovní dotace rozdělovalo ještě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. A právě sport tam měla pod palcem náměstkyně Simona Kratochvílová, která silně podléhala Janstovu a Peltovu vlivu. Pelta jí dokonce platil byt na pražském Senovážném náměstí.

Náměstkyně: Já poslouchám jako hodinky

Svůj postoj k Janstovi pak Kratochvílová vyjádřila v SMS: „MJ (Miroslav Jansta) je můj mentor a chci s ním v budoucnu pracovat.“ V další pak Peltovi napsala: „Včera jsem si ještě s MJ ujasňovala pár pracovních věcí. Je chytrej a přistupuje ke mně chytře. Ví, jak na mě, je to dobrá hra. Já musím mít fakt ‚vůdce‘ a pak poslouchám jak hodinky… A to jsi ty i MJ.“

A státní úřednice opravdu poslouchala. Problém totiž nastal na jaře 2017 při rozdělování dotačního programu III pro velké sportovní organizace.

Jeho administrátorka Jaroslava Krumphanzlová a vedoucí oddělení finanční podpory sportu na ministerstvu Darek Vít totiž podle svých výpočtů přiřkli České unii sportu 48 500 000 korun, což Janstovi, coby předsedovi ČUS, přišlo málo.

Druhý problém trojice Jansta-Pelta-Kratochvílová spočíval v tom, že jim v období od 23. listopadu 2016 do 23. března 2017 odposlouchávala policie jejich telefony. Přepisy a parafráze některých částí jejich „telekomunikačního provozu“ se pak ocitly i v textu obžaloby.

Foto: Profimedia.cz

Coby šéf českého basketbalu gratuluje Miroslav Jansta Kie Vaughnové, americké kapitánce ZVVZ USK Praha, tedy týmu, který v roce 2015 vyhrál Euroligu.

Díky tomu víme, že se ohledně úředníka Darka Víta, který podle něj špatně spočítal dotaci pro Českou unii sportu, její předseda Miroslav Jansta vyjádřil, že Vít je úplně mimo, protože je to nový člověk, který sice není zlý, ale je to úplný Marťan. Míněno patrně co do práce se sportovními dotacemi.

Mnohem lépe se podle něj v problematice orientovala náměstkyně Kratochvílová, jíž Jansta sdělil, že je rád, že je ve funkci, protože to, co tomu dává ona, tomu nikdo předtím nikdy nedával. Na to, že na úřad přišla jako tabula rasa (nepopsaný list), tak už to prý všechno krásně čte, protože oni jsou všichni „tak krásně čitelný“, jak Janstu parafrázuje text obžaloby. Lobbista ještě dodal, že náměstkyni sleduje a fandí ji.

„Buď tvrdej, ČOV nešetři!“

Tyto vazby se hodily, když se bojovalo o dotace z programu III. V příslušné komisi seděl Jan Boháč, generální sekretář České unie sportu, který podle policie navzdory slibu mlčenlivosti Janstovi prozradil, že to u ČUS vypadá jen na 48,5 milionu.

A rozzlobený Jansta spustil soukolí. Zavolal Kratochvílové a sdělil jí, že největší organizace, tedy Česká unie sportu, nemůže dostat na činnost jen 48 milionů, že je potřeba pokrátit dotaci pro Český olympijský výbor a pro Sokol.

Následně Jansta informoval Boháče a instruoval ho: „Buď tvrdej, jsme největší, a neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt! ČOV nešetři!“ A Boháč jen zasalutoval: „Provedu.“

Simona Kratochvílová posléze dosáhla toho, že se jednání komise odložilo a tím vznikl čas na další jednání a úpravy tabulek. Podle policie pak Jan Boháč s dalším obžalovaným, v té době ministerským úředníkem Zdeňkem Břízou, dosáhli ve finále toho, že Česká unie sportu dostala místo původních 48,5 milionu mnohem více, konkrétně 60 milionů korun.

Zatímco Český olympijský výbor se z 64,4 propadl na 50 milionů korun. Česká obec sokolská ztratila z původně zamýšlené dotace 46,5 milionu korun jen „kosmetických“ 300 000 Kč.

Svým angažmá při iniciaci těchto změn se Miroslav Jansta dopustil podle státního zástupce Ondřeje Trčky zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a zločinu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Profimedia.cz

Před dvěma lety oslavili Miroslav Jansta s prezidentem Milošem Zemanem sto let českého sportu na Pražském hradě.

Miroslavu Peltovi či Simoně Kratochvílové byla obvinění sdělena v květnu 2017, Miroslavu Janstovi až v červenci téhož roku.

Na policii uvedl, že do roku 2016 považoval dotační systém financování českého sportu za pokřivený a zvýhodňující Český olympijský výbor, což bylo dle jeho názorů dáno působením lobbistické skupiny vytvořené předsedou ČOV Jiřím Kejvalem a Jiřím Bisem. Jansta dodal, že roce 2016 byla vládou schválena Koncepce podpory sportu 2016-2025, jejímž cílem bylo mimo jiné transparentní a adresné rozdělování dotací. A za tím účelem ministryně Kateřina Valachová zřídila pracovní skupiny k jednotlivým dotačním programům, přičemž Miroslav Jansta byl jmenován garantem pro program III.

Právě o jeho rozdělování na jaře 2017 šlo, právě s ním bylo spojeno Janstovo obvinění a nyní obžaloba. Na základě své pozice garanta dotačního programu zpochybnil Jansta podle něj mylné výpočty ministerské administrátorky Jaroslavy Krumphanzlové, u níž neopomněl dodat, že byla hostem Českého olympijského výboru na OH v Londýně a Soči.

Jansta se prý jen pokoušel její počtářské chyby napravit.

Ti, co všechno zařídí

O tom, jestli převáží názor státního zástupce, nebo Janstova interpretace příběhu, rozhodne soud. Tedy až se ho obžalovaní Miroslav Jansta, Miroslav Pelta, Simona Kratochvílová, Jan Boháč, Zdeněk Bříza a též dvě právnické osoby, tedy Česká unie sportu s Fotbalovou asociací ČR, tři roky po sdělení obvinění dočkají.

Jisté je, že například Miroslav Pelta je skálopevně přesvědčen, že český sport nepoznal větší dobrodince, nežli silnou trojku, kterou tvořil právě on sám s Janstou a Kratochvílovou.

Policii Pelta bezelstně sdělil, že lidé ve sportovním prostředí žili ve zmatku. A proto se obraceli na něj a na Janstu, „protože měli všechny funkce a říkalo se o nich, že všechno zařídí“.

Podle Pelty bylo financování sportu ve stovkách procent nejtransparentnější v době, kdy ministerstvo řídila Kateřina Valachová, která sport svěřila náměstkyni Simoně Kratochvílové. A podle Pelty pověřila ministryně jeho a Janstu, aby se stali nejbližšími osobami Kratochvílové a radili jí s procesy a vůbec s filozofií, jak uvažuje sportovní prostředí jako celek.

Janstu pak Pelta v roce 2017 u výslechu označil za největšího lobbistu ve prospěch českého sportu, protože jeho vazby a kontakty na prezidenta Miloše Zemana, na předsedu vlády Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše byly s odstupem nejvíce bonitní z hlediska snah posílení financování českého sportu.

Potvrdil tak svou myšlenku, adresovanou o něco dříve Kratochvílové: „Míra, to je óbr čáp.“

Reklama

Související témata:

Doporučované