Hlavní obsah

Janukovyč je nejzkorumpovanější politik světa, tvrdí Transparency International

Viktor Janukovyč je podle celosvětové ankety nejzkorumpovanější politik na světě.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Ukrajinský exprezident vede žebříček nejzkorumpovanějších politiků. Sestavuje ho Transparency International. Viktor Janukovyč v anketě předběhl i tváře korupční aféry Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Článek

Ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče v celosvětové anketě, kterou na internetu provedla mezinárodní protikorupční organizace Transparency International, označili za vůbec nejzkorumpovanějšího politika.

Prorusky orientovaného exprezidenta parlament svrhl po bouřlivých protestech na kyjevském náměstí Nezávislosti v roce 2014. Ukrajina ho následně kromě úplatkářství obvinila i z vlastizrady. Podle šéfa Transparency International Josého Ugaze se aféry světových politiků staly prioritou především proto, že většina z nich nebyla potrestána. To podle něj platí i pro Janukovyče.

„Neviděli jsme efektivní postup při vyšetřování Janukovyče. K tomu zřejmě vůbec nedochází, protože prezident je zcela svobodný a nachází se v úkrytu v Rusku pod ochranou ruského prezidenta. To je důvod, proč má mezinárodní společenství a především protikorupční společenství obavy," řekl Ugaz.

Reklama

Doporučované