Hlavní obsah

Japonci byli blízko senzaci, Belgii do čtvrtfinále nakonec posunul ďábelský protiútok

Foto: Profimedia.cz

Belgie porazila Japonsko 3:2. Rudé ďábly posunul do čtvrtfinále v 94. minutě Chadli.

Reklama

Dvacet minut před koncem ještě Belgičané prohrávali 0:2, pak si ale pomohli standardními situacemi a obrat dokonali v nastavení. Poprvé od vítězství Západního Německa proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1970 tak jeden z týmů dokázal otočit zápas, i když prohrával už o dvě branky.

Článek

Belgie vstupovala do osmifinále jako velký favorit. Vždyť Japonsko se nikdy nedostalo na mistrovství světa do čtvrtfinále. Aktivní obrana a nebojácné výpady do protiútoků ale málem přinesly historický úspěch.

V prvním poločase fanoušci branku neviděli, a tak se ve zbylé 45minutovce očekával rostoucí tlak Belgie. Ve 48. minutě ale nedosáhl obránce Jan Vertonghen na kolmici středem a Genki Haraguči parádní ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre. Belgie se nadechla okamžitě k obratu, ale kapitán Eden Hazard trefil jen tyč. Takaši Inui tak na druhé straně natáhl k další skvělé ráně zpoza vápna a brankář Thibaut Courtois tahal míč podruhé ze sítě.

Japonci ale doplatili na výškovou nevýhodu. Nejprve napravil chybu dalekonosnou hlavičkou Vertonghen a v 74. minutě vyrovnával znovu hlavou střídající Marouane Fellaini. Dominanci belgické lavičky dokonal ve čtvrté minutě nastavení Nacer Chadli. Vůbec poprvé tak v play-off rozhodli zápas dvěma góly střídající hráči.

Belgičané si pro postup došli skutečně na poslední chvíli. Jen Francesco Totti v roce 2006 vstřelil rozhodující gól ve vyřazovací fázi později. Japonští fanoušci tak po sobě naposledy uklidili na tribunách a rozloučili se s turnajem.

Na rozdíl od Belgie si už odpoledne došla pro postup snadno Brazílie. Mexiko na posledních šesti šampionátech vypadlo vždy v osmifinále a kletbu prvního vyřazovacího kola nezlomilo ani v Rusku. Do vedení poslal kanárky v 51. minutě hvězdný Neymar a čtvrtfinále pro Brazílii pojistil v samém závěru střídající Roberto Firmino.

Zasloužené vítězství Brazilců kazili jen nekončící herecké výkony hráče s číslem deset. Fanoušci však už na sociálních sítích vymysleli způsob, jak Neymara udržet na nohou.

Reklama

Doporučované