Hlavní obsah

Japonci chtějí víc prodávat maso z velryb. Mají i velrybí festival

Velrybí maso na mnoho způsobů - to bylo hlavní menu na japonském festivalu velrybího masaVideo: Reuters

 

Reklama

Velrybí maso na mnoho způsobů - to bylo hlavní menu na japonském festivalu velrybího masa. Pořádala ho nezisková japonská organizace Institut pro výzkum kytovců.

Článek

Institut uspořádal takový festival poprvé za svou historii. Jeho organizátoři se totiž obávají, že v Japonsku klesne spotřeba velrybího masa. Festival podpořila i japonská vláda.

Na akci mohli návštěvníci ochutnat maso z různých částí kytovce, od syrového velrybího sushi, velrybího steaku až po smaženou velrybí slaninu. Někteří ale měli ke konzumaci výhrady.

„Já osobně si nejsem úplně jistý myšlenkou lovu velryb, takže si myslím, že to nebude úplně jednoduché jíst velrybí maso tak často jako rybí. Jen si nedokážu představit, že se to tak bude dít,” konstatoval jeden z návštěvníků festivalu.

Japonsko vzdoruje mezinárodním protestům proti lovu velryb. Po rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN Japonsko výlov velryb zastavilo v roce 2014. Za sezonu v letech 2016 až 2017 japonské námořnictvo ale odchytlo asi 333 velryb. Chce totiž tyto kytovce lovit znovu pro komerční účely a prodej masa.

Reklama

Související témata:

Doporučované