Hlavní obsah

Japonci sní o svém Las Vegas, parlament zlegalizuje hazard

 

Reklama

Sázení už nebude v Japonsku nelegální, země chce hazardem nalákat více turistů.

Článek

Horní komora japonského parlamentu schválila legalizaci hazardu. Navrhovatelé vidí v povolení kasin stěžejní podporu pro vizi premiéra Šinzó Abeho – přilákat do Japonska více turistů a podpořit ekonomiku. Návrh má podporu vládnoucí Liberálně demokratické strany a konzervativní opozice Nippon Ishin no Kai. Dolní komora by měla s největší pravděpodobností zákon schválit ve čtvrtek.

Kasina jsou ve třetí největší světové ekonomice dodnes zakázaná. Analytici oslovení CNN však odhadují, že by japonský herní průmysl měl vygenerovat více než 30 miliard dolarů ročně (zhruba 762 miliard korun).

O vstup na japonský trh se zajímají velké nadnárodní hazardní společnosti, jako jsou Las Vegas Sands nebo MGM Resorts. Obě skupiny už provozují kasina a hotely v čínském Macau, které je největším hazardním trhem na světě.

Veřejnost se obává růstu organizovaného zločinu

Ačkoliv zákon politici podporují, veřejnost se v souvislosti s povolením hazardu obává nárůstu závislosti na sázení a organizovaného zločinu. Průzkum japonské veřejnoprávní televize NHK ze začátku týdne ukázal, že jen 12 procent respondentů schválení zákona podporuje. Oproti tomu 44 procent lidí s ním nesouhlasí a 34 procent je nerozhodnutých.

Poslankyně nejsilnější opoziční Demokratické strany Saori Yoshikawa podle The Japan Times řekla, že hazardní průmysl v Asii ztratil sílu kvůli zpomalení růstu čínské ekonomiky a přemrštěným investicím a Japonsko by nemělo udělat stejnou chybu.

Japonci mohou sázet na dostihy

Některé formy hazardu jsou však už nyní v Japonsku povoleny. Patří sem vládou kontrolované sázky na dostihy nebo hra pachinko - velmi populární hrací automaty, v nichž se hraje o nepeněžité odměny, které se ale za peníze dají na černém trhu směnit. Jen v roce 2015 vsadili Japonci na závody koní asi 22 miliard dolarů (asi 558 miliard korun).

Premiér Šinzó Abe chce povolením kasin zatraktivnit zemi pro turisty a posílit růst ekonomiky. Centrum hazardního průmyslu se přesunuje stále více do Asie a Abe plánuje v Japonsku nechat vystavět velká kasina s hotely, obchodními centry a zábavními komplexy, a napodobit tak úspěšný příklad Singapuru.

I když parlament zákon ve čtvrtek potvrdí, bude ho muset doplnit další legislativa týkající se například zdanění nebo licenčních procesů. Velká kasina se tak podle odhadů oslovených analytiků CNN neotevřou dříve než v roce 2023. Potenciálními místy pro výstavbu velkých kasin jsou podle Reuters Tokio, Jokohama nebo Osaka. V úvahu připadají i menší místa na ostrovech Kjúšú nebo Hokkaido.

Čeští miliardáři začnou vyvážet hazard. Pusťte si video:

Valenta: Koho naučíme hrát hazard? Brazilci jsou slibní.Video: Adam Junek

Reklama

Související témata:

Doporučované