Hlavní obsah

Japonci v Nankingu zabili 300 000 lidí, 20 000 žen bylo znásilněno, Čína si připomíná tragické výročí

V Nankingu proběhl ceremoniál připomínající oběti masakru z roku 1937.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Před 81 lety začal ve východočínském městě Nanking v průběhu druhé čínsko-japonské války více než čtyřicetidenní masakr, při němž přišlo o život na 300 tisíc civilistů a neozbrojených vojáků a nejméně 20 tisíc žen bylo znásilněno. Hrůznou událost roku 1937, kterou spáchali japonští vojáci, ve čtvrtek připomněl ceremoniál, jehož se v Nankingu zúčastnilo téměř deset tisíc lidí.

Článek

Ceremoniálu, který se ve čtvrtek odehrál na náměstí před pamětní síní obětí nankingského masakru, se zúčastnili veteráni, přeživší a rodiny obětí masakru. Účastníci obřadu obětem vzdali hold minutou ticha, zatímco městem znělo houkání sirén. Čestná stráž mezitím před budovu pamětní síně položila věnce, studenti následně přečetli mírovou deklaraci.

Masakr, který v tehdejším hlavním městě již zaniklé Čínské republiky započal 13. prosince 1937, stále hraje roli při definování vztahů mezi Čínou a Japonskem – zatímco Čína událost svým občanům neustále připomíná a tvrdí, že japonští vojáci tehdy v Nankingu brutálně zavraždili na 300 tisíc lidí a nejméně 20 tisíc žen znásilnili, někteří konzervativní japonští politici a odborníci popírají, že k masakru došlo.

Přesný počet obětí masakru dodnes není znám. Mezinárodní vojenský tribunál pro Dálný východ jejich počet odhaduje na 260 tisíc, jiné zdroje uvádí až 430 tisíc. Nepřesnosti panují i ohledně počtu znásilněných žen – odhady se pohybují mezi 20 až 80 tisíci žen.

V pamětní síni obětí masakru v Nankingu v současnosti probíhá výstava připomínající tento incident skrze zveřejněné osobní dokumenty obětí a přeživších, ale i japonských pachatelů a očitých svědků. „Tyto obrázky připomínají přeživší masakru, kteří byli v době zahájení výstavy ještě naživu. Jak můžeme vidět, na zdi jsou světla, z nichž několik jich je zhasnutých. Každé z těchto vypnutých světel reprezentuje přeživšího, který již zemřel. Za poslední rok nás opustilo téměř 20 z nich. Pokaždé, když přeživší zemře, uspořádáme ceremoniál, při němž zhasneme světlo dotyčného spolu s pozůstalými,” říká kurátor výstavy Čang Ťien-ťün.

Dokumenty, které pojednávají o nankingském masakru, zařadila světová organizace UNESCO do programu Paměť světa. Ten se zaměřuje na záchranu světového kulturního dědictví uchovaného v dokumentech.

13. listopad prohlásil v únoru 2014 nejvyšší čínský legislativní výbor národním dnem obětí masakru v Nankingu.

Japonsko-čínské vztahy jsou v poslední době velmi napjaté, především kvůli sporům ohledně ostrovů ve Východočínském moři. V říjnu však představitelé obou zemí podepsali několik dohod a slíbili, že budou usilovat o upevnění vzájemných vztahů.

Reklama

Doporučované