Hlavní obsah

Japonci získali první záběry ze zatopeného reaktoru ve Fukušimě. Pořídila je robotická sonda

Předchozí dvě vyslané sondy zničila vysoká radiaceVideo: AP

 

Reklama

Podvodní sonda pojmenovaná Malý měsíčník se potopila do zatopeného reaktoru. Získala vůbec první snímky reaktoru od katastrofy v roce 2011, zatím ale nenalezla roztavené palivo.

Článek

Japonci získali první záběry ze zatopeného reaktoru jaderné elektrárny ve Fukušimě, kterou zničilo zemětřesení a následná vlna tsunami v březnu 2011. Natočila je podvodní robotická sonda.

Záběry ukázaly, že klíčové bezpečnostní struktury zničilo roztavené palivo. Zbytky reaktoru jsou potažené oranžovým nánosem.

Společnost Tepco, která elektrárnu provozovala a nyní se podílí na odklízení následků katastrofy, dosud netušila, v jakém je reaktor stavu. Všechny předchozí sondy kvůli vysokým hodnotám radiace selhaly.

„Reaktor číslo 3 je do značné míry pod vodou, a tak jsme se obávali, jestli bude robot schopný pracovat, ale plaval jistě do středu reaktoru a zachytil různé snímky,” řekl mluvčí společnosti Tepco Takahiro Kimoto.

Robot pojmenovaný Malý měsíčník zatím ale nenalezl roztavené palivo. Zůstane proto v reaktoru a bude pokračovat v jeho mapování. Robot byl navržen tak, aby vydržel záření až do 200 sievertů. Taková dávka by člověka okamžitě zabila.

Vědci potřebují zjistit, kde se roztavené jaderné palivo nachází, jinak nemohou začít s jeho odstraňováním. Japonci chtějí první část radioaktivního materiálu vynést z reaktoru v roce 2021.

Reklama

Doporučované